OVAKVU ZIMU NE PAMTIMO

NAJHLADNIJE JUTRO ove zime: U Slavonskom Brodu -25°C, u Osijeku -24°C. Sutra novi snijeg!

 Danijel Soldo / CROPIX

ZAGREB - Zima je nastavila svoj pohod! U cijeloj Hrvatskoj jutros su izmjerene rekordno niske temperature. Tako je u šest ujutro u Slavonskom Brodu izmjereno hladnih -25, u Osijeku -24, u Daruvaru, Gospiću, Županji, Karlovcu, Otočcu -21, a u Bednji, Lipiku i Ogulinu minus 20 stupnjeva Celzijusovih. Čakovec, Varaždin, Zagreb i Bjelovar smrzavali su se na -16 stupnjeva Celzijusovih.

Na Zavižanu je također postignut rekord s čak -15 stupnjeva Celzijusovih.

DHMZ najvaljuje kako će danas na Jadranu biti pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano. Zatim će se postupno naoblačiti. Novi snijeg sa vrlo niskim temperaturama očekuje se već sutra, a slab snijeg počet će padati večeras u višem gorju.

Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura. Najviša dnevna temperatura će biti od -10 do -5, a na Jadranu većinom od 3 na sjeveru do 10°C na jugu.

Zbog jake bure za sav je promet zatvorena Jadranska magistrala od Karlobaga do Svete Marije Magdalene (D8).

Na dijelu Jadranske magistrale (D 8) od Bakra do Senja, također zbog jakog vjetra, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle. Na riječkom području u prekidu su sve katamaranske linije, na zadarskom ne plove katamarani prema Premudi, Silbi i Olibu, a na splitskom području u prekidu je katamaranska linija Vis-Hvar-Split.

Podsjetimo, Državna uprava za zaštitu i spašavanje jučer je upozorila sve službe na terenu i građane da pristupe intenzivnijem čišćenju snijega, posebice pješačkih zona te prilaza institucijama i ustanovama.

Građanima preporučuju da obnove zalihe namirnica, opreme za čišćenje i ostalog što smatraju da će im biti potrebno za nadolazeće dane, jer s petkom ponovo dolazi nestabilno vrijeme uz pojačanu naoblaku i snijeg koji će biti obilniji u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, gdje ga može pasti i više od 20 centimetara. Uz nove oborine na Jadranu se očekuje i jačanje vjetra i bura koja će na nekim mjestima imati olujne do orkanske udare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:13