Višnja Škreblin

NAJISKUSNIJA ZAGREBAČKA PROSVJEDNICA PROGOVORILA ZA JUTARNJI 'Zvali su me i komunisticom i udbašicom, a iz moje obitelji nitko nije bio u partizanima'

 Željko Puhovski / CROPIX

1. Gospođo Višnja, jeste li bili u četvrtak na prosvjedu na kojem su aktivisti pod parolom “Dan opljačkanog devastiranog i poniženog grada Zagreba” izviždali gradonačelnika Bandića kada je najavljivao koncert za Dan grada Zagreba?

- Ne, jer nisam znala za taj prosvjed i nitko me nije pozvao. Ali da sam znala, vrlo rado bih se odazvala jer za mene je Bandić... kad ga sanjam, probudim se odmah.

2. Kakav biste transparent napisali za ovu prigodu? Pitamo jer vas nazivaju ‘kraljica transparenata’ zbog dvjestotinjak koje ste do sada napisali?

- Baš sam razmišljala o tome jer u subotu idem na prosvjed protiv Bandića i HDZ-a zbog zakona o potresu na Jelačićevu placu. Napisat ću ‘Život u Zagrebu bez Bandića i Hrvatska bez HDZ-a’. Imam puno transparenata, a kako sam već starija gospođa i uskoro punim 74 godine, ovaj možda nije primjeren, ali napisala sam ga. Kad je bila prva gej parada, išla sam dati podršku tim mladim ljudima s natpisom ‘Kako se zove seksualna orijentacija kada se 20 godina je.e cijela nacija’. Ili, kako volim rimu, ovaj je uvijek aktualan: ‘Sever i Ribić imaju love, je.e se njima za prosvjede ove’.

3. Koliko dugo prosvjedujete protiv Bandićeve politike u Zagrebu i koji su vaši motivi?

- Otkako je doašo na vlast u Zagrebu prije 20 godina, počeli su naši problemi. Bila sam osnovala Bokce i onda nam ih je Bandić htio uzeti i biti njihova maskota. Ja sam to zabranila, ali on nam je to sve raštimao, tako da smo se razišli. Gdje on stane, tu trava ne raste. Ja jesam lokalpatriot, to štima, ali nema veze gdje je tko gdje rođen. No, ovo što on radi, dokaz je da on ne voli ovaj grad. Nikada neću zaboraviti kada je ljudima koji su se žalili na velike režije rekao: ‘Komu se ne sviđa, neka ode iz Zagreba’. S kojim se pravom se on bahati, a ima 200 kaznenih prijava? Možemo mi ići na prosvjed i urlati, ali tako dugo dok ne profunkcira pravosuđe, ništa se neće riješiti. Kod nas još vlada ‘krivosuđe’, kako sam napisala na jednom svojem transparentu.

4. Jednom ste rekli: ‘Razgovara kao da je šerif i kao da je vlasnik grada, a mi poslušnici koje može šamarati kako se sjeti. On je inteligentan, ali arogantan i bezobrazan tip. Zagreb nam je pretvorio u stupiće i šahtove, kao da mi ne znamo što su provizija i pinka.’ Jeste li kada razgovarali s njim?

- Jesam preko Radio Sljemena. Spojili su nas uživo i on me pozvao na kavu da mi objasni neke stvari. Nije shvatio o čemu govorim. Poziv sam odbila rekavši: ‘Ne, hvala, ja vam ne pijem sa svakim kavu’.

5. Što biste mu rekli u četiri oka da se taj susret dogodi?

- Svašta bih mu rekla. Mislim da mu ne bi bilo neugodno jer da mu je neugodno, ne bi takve stvari radio. To vam je to - daj nekome vlast i lovu pa ćeš vidjeti kakav je čovjek.

6. Međutim, neki vas doživljavaju kao ‘crvenu prosvjednicu’. Zašto kritizirate baš Bandića koji je bio član Partije i osnivao SDP?

- Vi se sada referirate na onog notornog saborskog zastupnika Glasnovića, koji je rekao da sam ja ‘komunističko i udbaško kopile’. Ja nikada nisam bila u Partiji, u tom je problem. Da slučajno jesam, ali nisam iako sam trebala biti jer sam bila na ključnom položaju kao tajnica poduzeća Monting Montmontaža, izbacili bi me jer bih i prije nego što bih dobila knjižicu, počela kritizirati. Zamolila sam da me se ne učlanjuje i nisu me učlanili. Nitko ni iz moje obitelji nije bio u partizanima, pa ni u Partiji. Ja sam iz jedne radničke obitelji s Trešnjevke, u kojoj je moj otac kao krojač šivao za sve vojske jer je morao šivati. Samo je jednom, za vrijeme NDH, pjevao ‘Gdje nema rada, tu nevolja vlada’ i završio je u zatvoru na Savskoj, odakle je izvukao živu glavu jer je moja mama poznavala jednog susjeda ustašu.

7. Kako ste doživjeli ovu dramu oko zakona o potresu, je li to opet povod za interesne igre oko obnove?

- Ja ću opet ići s onim svojim bezobraznim rječnikom: ‘Svi oni misle samo na sebe za sebe, ma je.e se njima za ovaj narod’. To su i sada dokazali. A tek ova igra s koronom, oni baš vrijeđaju našu inteligenciju. Shvatili su da smo izuzetno glup narod jer da nismo, ne bismo trpjeli ovakva čudovišta na vlasti 30 godina.

8. Kažete kako sanjate da je na čelu grada rođeni i školovan Zagrepčanin. Tko bi to mogao biti?

- Jako mi je teško reći, ne bih se htjela prevagnuti. Mi imamo jako pametne ljude, ali sada ne bih za nekoga konkretno stavila ruku u vatru. Posljednji sam se put razočarala Sandrom Švaljek, za koju sam jako lobirala. A pogledajte što je napravila, ostavila je sve na cjedilu. Tomašević? Simpatičan je on dečko... Sad, koliku ima snagu, ne znam. Jer, gradonačelnik mora znati voditi grad i okupiti pametne i stručne ljude - sam ne možeš znati sve - a ne podobne, kakvi se stvore nakon izbora u koalicijama.

9. Nedavno ste imali bliski susret sa saborskim zastupnikom Culejom, koji vam je arogantno odbrusio i zaprijetio. Zašto ste odabrali baš njega?

- Tog sam dana došla pred Sabor izvesti performans zbog slabog učinka zastupnika i donijela sam sa sobom ogledalo s pitanjem mogu li se pogledati u njega nakon što nisu izglasali zakon o sanaciji potresa u kojem je 26.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom. Krešo Beljak, Mirando Mrsić i Bojan Glavašević su se pogledali, a Pernara, koji je potrčao kada je vidio novinare, za kojima inače pati, zabljesnulo je odraz svjetla s ogledala i uplašio se kao da je to atentat. Čak je pozvao i zaštitare, ha-ha! Onda je došao Culej, koji me pitao koja je brigada mene tu dovela. Ostale bezobrazluke ne želim spominjati.

10. Koji biste mu deterdžent preporučili za krvave gaće s Velebita, koje tako često spominje?

- Mislim da to ne može oprati nikakav deterdžent. Nek’ baci te gaće zauvijek i kupi si nove. Ima on dovoljno love da si kupi nove, ali ako nema, ja ću mu kupiti nove. Kao penzićka imam dovoljno da mu kupim gaće, samo da ga više ne gledamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:41