GRAĐANIMA VEĆ DOSTA

NAJMARLJIVIJA HRVATSKA POLICIJA Oni kažnjavaju duplo više od kolega iz Zagreba i Splita: 'Beskompromisni su!'

Ilustracija
 CROPIX

Osječka je policija i dalje najrepresivnija u Hrvatskoj po pitanju prometnih prekršaja. To nedvojbeno kazuju službeni podaci MUP-a prema kojima je u šest mjeseci prošle godine, od 1. lipnja do 31. studenoga, policija u Osječko-baranjskoj županiji ispisala više od 30 tisuća kazni zbog 'grijeha' građana u prometu, piše Glas Slavonije.

No, između onih koji su velike kazne doista zaslužili divljajući cestama nabrijanim vozilima i motociklima, ili vozeći pijani ugrožavali živote svih sudionika u prometu, nerijetko se i dalje na udaru policije nađu oni koji, iako nisu dobili nikada upozorenje niti išta slično, dobiju kaznu jer je policajac procijenio da se bez kazne ne bi 'popravili'.

Naime, iz jednoga od toplih ureda PU osječko-baranjske prometnim se policajcima zapovijeda da bez milosti sankcioniraju sve prometne zlikovce. Beskompromisno. U bilo koje doba dana. U svim vremenskim uvjetima. Tako nije uopće neobično vidjeti prometnog policajca na minus 13, u 7.45 sati kad građani jure na posao, kao ni u 4 ujutro na minus 20 s potkapama kako iskače iz automobila i traži prometnu, vozačku od vozača i 'hrvatski dokument s fotografijom' od suvozača.

Od 1. lipnja do 31. studenoga ispisano je 30.849 kazni zbog prometnih prekršaja, što u konačnici izgleda da je kažnjen svaki četvrti vozač s obzirom na to da je na istom području ukupno registrirano 121.069 vozila. Uzmemo li za izračun iznos od 300 kuna, koliki je trošak najmanje kazne, ispada da su Slavonci platili 9,2 milijuna kuna kazni u šest mjeseci. Realno, taj je iznos najmanje dvostruko veći, jer su i kazne uglavnom veće od spomenutih 300 kuna, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:23