EUROPSKI IZBORI

Najmlađi kandidat za Parlament ima 18, a najstariji 79 godina

Na listi HDZ-a nema nijednog člana koji je kritizirao Plenkovića, a na SDP-ovoj je žestoka kritičarka SDP-a Holy
 Goran Mehkek / CROPIX

Sudeći po broju prijavljenih koji se natječu za izbore za Europski parlament, 33 liste, osam više nego prije pet godina, i 396 kandidata, njih stotinjak više, odlazak iz Hrvatske na petogodišnji mandat sve je atraktivniji, a tek ćemo vidjeti vrijedi li to i za birače.

Kampanja za izbore za Europski parlament, koji će se održati 26. svibnja, i službeno je počela u srijedu nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih lista.

Birače očekuju sve moguće kombinacije; neke političke stranke idu same, neke udružene, neke idu unatoč tome što preziru Europsku uniju, za mandat predlažu kandidate svih dobi, zamjetan je i povećan broj mlađih kandidata, ali i nekih koji su tvrdili da nemaju veze s politikom...

Start pokušava sam

Samostalno na izbore idu, kao što su manje-više i najavljivali, HDZ, SDP, Most, Živi zid, HNS, BM 365 - Stranka rada i solidarnosti, HSLS, Reformisti, Start, Snaga, SDSS i HDS. Dok na pomlađenoj HDZ-ovoj listi nema niti jednog člana stranke koji je kritizirao premijera Andreja Plenkovića, na onoj SDP-ovoj situacija je upravo obrnuta, pa je svoje mjesto, unatoč otporu u SDP-u, našla i njegova žestoka kritičarka Mirela Holy.

Svoje političke snage testirat će i šest koalicijskih listi: Amsterdamska koalicija koja je okupila sedam stranaka (HSS, GLAS, IDS, PGS, HSU, Laburiste i Demokrate) i čiji je nositelj istarski župan Valter Flego, lista stranke Pametno i Unije Kvarnera, Hrvatski suverenisti čiju listu nosi Ruža Tomašić, lista Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a. Zajedničku listu stvorili su i Politička platforma Možemo!, stranke Nova ljevica i ORaH te Radnička fronta i SRP. Za razliku od njih, Dalija Orešković odlučila je sama otkriti kakve šanse ima Start za opstanak na političkoj sceni.

Petir ušla u fotofinišu

Iako mu ankete nisu mjerile šanse, u utrku ide i Goran Aleksić, ali ne sa svojim koalicijskim partnerima iz Živog zida, nego manje-više s članovima iz Udruge Franak. Na listi Snage je i Aleksićev prijatelj, odvjetnik Srđan Kalebota koji je nedavno prijavljujući novinare Jutarnjeg Vijeću časti HND-a u prijavi negirao da bi uopće bio član Snage.

Tu su i samo dvije nezavisne liste; jednu nosi sudac Mislav Kolakušić koji je najavio kraj svoje sudačke karijere, a drugu europarlamentarka i bivša HSS-ovka Marijana Petir, kojoj su se izjalovili pregovori s HDZ-om, pa je skupljala potpise u fotofinišu. Uz SDSS Milorada Pupovca, izbornoj utrci priključit će se i Demokratski savez Srba, u nadi da će “dobiti prvog Srbina u EP-u”.

Zeleni i desničari

Na mandat aspiriraju i Zelena lista Nenada Matića, koji ju je osnovao nakon svađe s Krešom Beljakom, Autohtona Hrvatska stranka prava Dražena Keleminca, radikalnog desničara, široj javnosti poznatog kao palitelja srpskih Novosti i organizatora crnih marševa, Slobodna Hrvatska formirana od “izbjeglica” iz Živog zida.

Najmlađa kandidatkinja na izborima je Aleksandra Ratković s liste Samostalne demokratske srpske stranke, ima tek 18 godina i ide u treći razred Prve riječke hrvatske gimnazije. Najstariji je, pak, 79-godišnji Gašpar Bilić iz Zadra i dolazi iz Stranke hrvatskog zajedništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:30