JAKO ZAINTERESIRANI

NAJMOĆNIJE KOREJSKE KOMPANIJE ŽELE INVESTIRATI U RH! Industrijski giganti poput Samsunga i Daewooa spremni su u Lijepoj našoj oformiti 'hub'

Samsung, Daewoo, Kogas i Korea telekom pokazali su zainteresiranost za ulaganje u Hrvatsku

U hotelu Sheraton u četvrtak je svečano otvoren Korejsko-hrvatski poslovni forum, koji je uz brojne državne dužnosnike okupio i predstavnike kompanija obiju zemalja.

Od hrvatskih predstavnika, forumu su prisustvovali pomoćnik ministra gospodarstva Ismar Avdagić, Damir Kuštrak uime Agrokora te Krešimir Ćosić, general pukovnik u mirovini, dok su s korejske strane na njemu bili predstavnici Samsunga C&T, Daewooa, Korea Gas Corporationa i dr.

Domaćin skupa, veleposlanik Republike Koreje Suh Hyung-Won, izrazio je zadovoljstvo odnosima Hrvatske i Koreje posebno u području ekonomske suradnje, koja je sada jedno od najvažnijih područja u bilateralnim odnosima dviju zemalja.

- Suradnja Hrvatske i Koreje ima veliki potencijal i vjerujemo da će u godinama koje slijede naša gospodarstva biti još više povezana - rekao je Ismar Avdagić.

Predsjednik europskog ureda KOTRA-e Kim Doo Young predstavio je podatke o gospodarskoj suradnji Koreje sa zemljama Europske unije. Korejski izvoz u zemlje Europske unije u 2014. godini iznosio je 39 milijardi eura, a uvoz iz Europske unije u Koreju 42 milijarde eura. - Sve to ukazuje na jaku povezanost korejskog i europskog gospodarstva, što predstavlja veliku priliku za hrvatske gospodarstvenike - naglasio je Young.

Hrvatska je, kako tvrde sudionici, sve zanimljivija Korejcima, koji žele u njoj oformiti svjevrsni hub za dolazak kapitala u ovaj dio Europe. Posebno su im interesantna ulaganja u energetiku, logistiku, građevinarstvo i telekom industriju. Samsung, Daewoo, Kogas i Korea telekom, kako tvrde članovi korejsko-hrvatskog foruma, pokazali su zainteresiranost za ulaganje u Hrvatsku.

Da su im namjere ozbiljne, ilustriraju primjerom da je Samsung početkom srpnja preselio regionalno sjedište iz Beograda u Zagreb. Također, naglašavaju da Hrvatska postaje sve češća destinacija korejskih turista, pa se tako očekuje da će do kraja godine Hrvatsku posjetiti oko 400 tisuća Korejaca.

Hrvatske tvrtke već su, kako ističu sudionici foruma, počele izvoziti na korejsko tržište, pogotovo nakon nastupa na najvećem sajmu hrane i pića ‘Seoul Food 2015’.Tamo su predstavili svoje proizvode Vindija, Agrokor i Kraš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:29