HREJTING

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE O PREFERENCIJAMA BIRAČA: HDZ i dalje u vodstvu, SDP im se u četiri mjeseca potpuno približio, još dvije stranke prelaze prag

Andrej Plenković i Davor Bernardić
 Goran Mehkek / CROPIX

U večerašnjem Dnevniku Hrvatske televizije objavljeni su rezultati najnovijeg istraživanja HRejting koje pokazuje trenutne sklonosti građana prema političkim strankama.

Riječ je o istraživanju s 95-postotnom pouzdanošću, temeljenom na uzorku od 1400 stanovnika u 221-om naselju u svim hrvatskim županijama, koje HRT redovito provodi.

Rezultati pokazuju kako su dvije najveće hrvatske stranke sada gotovo izjednačene te bi, da se izbori sada održe, zajedno dobile više od pedeset posto potpore birača.

Na prvom je mjestu HDZ koji u ovom trenutku uživa povjerenje 27,6 posto birača. Slijedi SDP koji bilježi neprekinuti rast te trenutno ima potporu od 24,8 posto. Zanimljivo, da su izbori sada, prema HRejtingu HRT-a još bi samo dvije stranke prešle izborni prag. Riječ je o Nezavisnoj listi Mislava Kolakušića (6,2 posto) te Mostu nezavisnih lista (5,1posto), dok bi sve druge stranke dobile gotovo beznačajan posto glasova. HSS tako uživa potporu 3,1 posto birača, Neovisni za Hrvatsku 2,2 posto, a nekad treća politička opcija u zemlji, Živi zid, sada je na začelju te liste kao trenutno sedma snaga sa svega 2,2 posto glasova.

Kada se ovi rezultati usporede s onima u svibnju, zanimljiv je rast dvaju najvećih političkih rivala. HDZ je tako u odnosu na svibanj narastao za svega 0,43 posto, dok SDP bilježi čak 6,75 posto bolji rezultat nego proljetos.

U rastu je još samo Mislav Kolakušić s 2,14 posto, dok je definitivno najveći gubitaš Živi Zid kojem je potpora sada 5,62 posto niža nego u svibnju, čemu je uzrok najvjerojatnije unutarstranački raskol, javlja HRT koji će ostatak rezultata istraživanja predstaviti sutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:23