RUTA SMRTI

NAJOPASNIJA TOČKA MIGRANTSKE RUTE Na području Hrvatske svakog mjeseca život izgubi jedan migrant

Tijekom posljednjih pet godina u svijetu je na različite načine život izgubilo 32.000 osoba koje su napustile svoje domove u potrazi za boljim životima, a među njima je, prema podacima UNHCR-a, bilo čak 1600 djece.

Otkako je Republika Hrvatska zatvorila granice za migrante, naša zemlja postala je, uz Sredozemlje, jedna od najopasnijih točaka migrantske rute koja od Turske i Grčke preko balkanskih zemalja vodi na zapad. Prema nekim podacima, koji se djelomično poklapaju i sa službenim brojkama MUP-a, na području Hrvatske živote je u posljednje dvije godine izgubilo više od 20 ljudi, odnosno prosječno jedna osoba mjesečno, a dvostruko više je zadobilo teške ozljede.

Tijela u rijekama

Taj broj ipak treba uzeti s rezervom jer se radi o tijelima koja su evidentirana, iako ih većina nikada nije identificirana. Broj onih koji su ostali u minskim poljima Plješivice, u nepristupačnim ličkim škrapama i karlovačkim rijekama vjerojatno se nikada neće doznati. Najviše takvih završilo je u rijekama, koje su ubile i najveći broj migranata koji su evidentirani. Otkako je početkom prošle godine ruta zakrenula preko Bihaća i Velike Kladuše, odnosno Karlovačke županije, njihova tijela izbacivale su sve četiri tamošnje rijeke, Dobra, Mrežnica, Korana i Kupa. Ova potonja ujedno je i prirodna granica Hrvatske i Slovenije te je samo u toj, za migrante posljednjoj prepreci, život skončalo petnaestak osoba. Neke je rijeka ostavila u Hrvatskoj, a neke je izbacila na slovenskoj obali. U Kupi je, uostalom, skončala prva žrtva ovoga vala, kada se 27. siječnja prošle godine u Ladešićima utopio muškarac čiji identitet hrvatska policija nikada nije doznala, a samo dva dana kasnije na slovenskoj obali u mjestu Učakovci pronađeno je tijelo još jednoga, pa sve do aktualnog slučaja, jučerašnjeg stradavanje žene pokraj Gline. Posljednji slučaj prije drame u Glini također se veže za Kupu, na području Kamanja rijeka je prije sedam dana također izbacila mrtvo tijelo nepoznatog muškarca.

Posljednji travanjski vikend prošle godine bio je vjerojatno najtragičniji. Te nedjelje u popodnevnim satima na području Pavlovca kod Slunja iz rijeke Korane je izvučen jedan, a na području Žakanja iz Kupe drugi leš. Nešto uzvodnije na Kupi u ponedjeljak u jutarnjim satima izvučeno je još jedno, treće tijelo.

U istom mjesecu teško je stradala grupa migranta na Mrežnici kod Generalskog Stola. Njih trojica su, dok su prelazili rijeku mostom, uočili policijsku patrolu i poskakali s mosta, no nisu skočili u rijeku kako su planirali, već na obalu, te su se polomili. Svi su s vrlo ozbiljnim ozljedama završili po hrvatskim bolnicama. S njima su u grupi bila još dva migranta, no oni su uspjeli pobjeći.

U kolovozu prošle godine na grupu od 12 ljudi koji su spavali u šumi u Drežnici nedaleko od Ogulina odlomila se stijena teška nekoliko tona te usmrtila dvojicu od njih.

Jedan od najdramatičnijih slučaja poput ovoga jučerašnjeg kod Gline zbio se prije godinu dana na području Srba, kada je krijumčar Nebojša Marinković probio dvije policijske blokade s kombijem punim migranata. Policija je zapucala i tom prilikom ranila dvoje djece.

Bihaćko područje

U travnju ove godine jedan iz grupe od deset migranata upao je u vrtaču na predjelu Javornika u ličkom Rudopolju. U višesatnoj akciji njegovo beživotno tijelo izvukli su gospićki HGSS-ovci s čak 79 metara dubine.

Prošle godine preko bihaćkog područja je prošlo 20.000 migranata. Ako uzmemo u obzir da je hrvatska policija uhvatila i vratila u BiH oko 7000 ljudi, a Slovenija u RH njih nešto više od 1500, može se zaključiti da dva od tri čovjeka ipak prođu ispod radara hrvatske policije. Točan broj onih koji pritom izgube život neće se nikada doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:51