ŠTO NAS ČEKA?

NAJPOZNATIJI HRVATSKI METEOROLOG VAKULA OBJAVIO PROGNOZU, ALI I UPOZORENJE 'Ako ne morate, taj dan ne krećite na put...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.12.2018. u 08:57

Crni Lug, 050318
Gorski Kotar zatrpan je ekstremno visokim snijegom vec cetvrti tjedan. Visina snijega je oko 1,80m a danas se ocekuju nove snjezne padaline.
Na fotografiji: prizor iz Crnog Luga
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Ilustracija / CROPIX

Premda u četvrtak, na dan zaštitnika djece i pomoraca, vrijeme svima vjerojatno neće biti po volji, neće biti ni odviše nepovoljno - povremene mjestične oborine bit će slabe, vjetar samo ponegdje na Jadranu umjeren, a temperatura zraka većinom oko prosječne za 6. dan prosinca, piše Zoran Vakula za HRT. Od petka ponovno toplije, najprije i uglavnom suho pa i djelomice sunčano, a za vikend opet oblačnije, uz čestu kišu, osobito na Jadranu i obilnu, praćenu grmljavinom, te uz najprije jako jugo, zatim kratkotrajnu i gdjegod žestoku buru. Na kopnu će osim kiše biti i snijega, uglavnom u gorju. Promjenljivo će biti i u nedjelju, relativno toplo još i na samom početku novoga tjedna, ali ne i kasnije.

Nakon iznadprosječno visoke temperature, ponegdje čak i kao rijetko kad u ovom dijelu godine, u mnogim mjestima na zapadu unutrašnjosti vjerojatno i najviše u ovome mjesecu, tjedan se nastavlja hladnijim vremenom.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu najniža jutarnja temperatura zraka bit će od -5 do -2 °C, a najviša poslijepodnevna od 3 do 6 °C, pri čemu će biti većinom suho te barem djelomice sunčano, ujutro uz čestu sumaglicu, gdjegod i maglu.

Većinom prosječna temperatura za početak prosinca bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz oblačnije vrijeme nego na istoku te rjeđu maglu. Štoviše, ponegdje će vjerojatno pasti i malo kiše, a ujutro može zalepršati i poneka snježna pahulja, uglavnom u Međimurju i Zagorju, te u Banovini i Kordunu. Ponegdje je moguća i poledica.

Slaba susnježica, snijeg i poledica još su vjerojatniji u Gorskome kotaru i dijelu Like, dok će na sjevernom Jadranu biti povremene mjestimične slabe kiše. Najviše sunčana vremena u Istri, posebice zapadnoj. Bura će u noći slabjeti, pa će ujutro još samo ponegdje biti umjerena. Temperatura zraka ujutro od -2 do 2 °C, uz more od 5 do 10 °C, kao i  poslijepodne u unutrašnjosti, dok će na Jadranu biti uglavnom 11 ili 12 °C, piše HRT.

Podjednake vrijednosti i u Dalmaciji, uz također većinom malo valovito more, te uz umjerenu buru još samo rijetko ujutro. Povremene mjestimične slabe kiše bit će još i poslijepodne.

Na jugu Hrvatske više sunčana vremena, uz samo malu vjerojatnost gdjekoje kapi, uglavnom na otocima. Bura će oslabjeti, ali još u noći i ujutro u Konavlima može biti umjerena do jaka. Najniža temperatura zraka od 7 do 10 °C, u unutrašnjosti i samo oko 3 °C, a najprije između 11 i 14 °C.

U petak ponovno toplije, ali na kopnu još uz jutarnje minuse i mjestimičnu maglu, nakon koje će biti djelomice sunčano. Za vikend opet oblačnije, osobito u subotu, kad će biti kiše, uz pad temperature uglavnom u gorju i snijega, a slabe mjestimične oborine moguće su i u hladniju nedjelju te tijekom još hladnijeg početka novoga tjedna.

I na Jadranu u petak većinom suho uz dosta sunčanog vremena. Prema kraju dana jačanje juga, s kojim će u subotu biti često obilne kiše, mjestimice i grmljavine, a gdjegod i kratkotrajno jake i olujne bure. Stoga ako možete, tad hvalite more, al' držite se kraja! Promjenljivo će biti i u nedjelju, ponovno uz jugo i jugozapadnjak, relativno toplo još i u ponedjeljak, ali ne i u nastavku u početku uglavnom suhoga tjedna, u kojem su trenutačno malo vjerojatne veće nevolje prouzročene vremenom. No u subotu bi ih moglo biti - i zbog vjetra i zbog kiše.

Stoga planirate li aktivnosti sljedećih dana - pozornije pratite vremenske prognoze i ako ne morate, u subotu ne krećite na putovanja, posebice ne gorskom Hrvatskom i Jadranom. I naravno, prilagođavajte se upozorenjima na opasne vremenske pojave, piše HRT.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo