NA SUDU ZBOG SLASTICE

'NAJPRIJE SAM NAPISAO LJUTITI DOPIS ODVJETNICIMA, A ONDA ODUSTAO...' Naša ugledna slastičarnica morala promijeniti naziv svoje najprodavanije torte

 
 Vojko Bašić / CROPIX

Da stvar nije dobila pravni epilog, bila bi šaljiva; naime, zbog rješenja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo/Sektora za žigove i industrijski dizajn kojim je zaštićen naziv "torta 7 grijeha" (upravo tako, arapskom brojkom) od strane pekarnice i slastičarnice "Concettino" iz Poreča, splitska slastičarska kuća "Dolcemania" morala je preimenovati tortu iz vlastitog pogona namjesto "torta sedam grijeha" u "torta šest i pol grijeha", piše Slobodna Dalmacija.

Ne, nije zafrkancija; pomalo nevoljko o tome je novinare informirao vlasnik "Dolcemanije" Saša Horvat, koji je u imenu "grešne" torte intervenirao nakon što je primio pismo opunomoćenog odvjetničkog ureda, a s upozorenjem o povredi autorskih prava kojih je formalni nositelj spomenuta istarska slastičarnica u vlasništvu Marina i Claudija Pilata.

- Naša je stranka upoznata s time da u ponudi slastičarnice "Dolcemania Split" imate proizvod "torta 7 grijeha", kao i da na web-stranici oglašavate proizvod tog naziva. Naša stranka Vam nije dala ovlaštenje za korištenje zaštićenog žiga pa je riječ o neovlaštenom korištenju - stoji, među ostalim u dopisu Odvjetničkog društva, a u nastavku se Horvata, odnosno "Dolcemaniju" poziva da odmah prestane s povredom autorskih prava te da stavi izvan prodaje sve proizvode na kojima je neovlašteno korišteno obilježje zaštićenog žiga jer bi u protivnom moglo doći do pokretanja postupka zaštite autorskih prava i naknade štete.

- Najprije sam napisao ljutit dopis slastičarima i odvjetnicima, ali onda sam se predomislio i jednostavno intervenirao u nazivu. Tako je "torta sedam grijeha", inače uz "ferrero" i "tri moussa" naša najprodavanija torta među njih čak pedeset u ponudi, postala "šest i pol grijeha" i sad se oglašava upravo tako - veli splitski poduzetnik, za čiju je tortu "šest i pol grijeha" recepturu doradio čuveni majstor pašticer Vicenzo Frigulti iz Italije.

Vojko Bašić / CROPIX

Naime, "šest i pol grijeha" iz "Dolcemanije" sazdana je - kao i druge istovjetne - pretežno od čokoladnih krema i laganog "musa" od lješnjaka, no sastav joj je oplemenjen fino mljevenim krokantom, kao i još nekim "malim tajnama meštra kužine" koje se ne smiju odati.

Zanimljivo je, međutim, da je internetski prostor pun "varijacija na temu" rečene recepture, pa se "torta u sedam grešnih slojeva" naziva i "čokoladni grijeh", "luksuzna torta", "milenijum" i slično, dok je na "Dolcemanijinim" stranicama uistinu osvanuo frizirani (da ne kažemo "razlomljeni") naziv "torta 6,5 grijeha".

S druge strane, ljudi na forumima i dalje u kućnoj izradi, razmjeni recepata i slično upotrebljavaju ime koje su kao intelektualno vlasništvo zaštitili Porečani Pilato, što otvara dilemu o mogućem uvođenju verbalnog delikta...

Vojko Bašić / CROPIX

- Meni je najvažnije da je torta izvrsna i da se dobro prodaje. Osobno držim da je svojatanje sličnih naziva besmisleno. Zamislite da sad svatko krene zaštićivati nešto što smatra svojom idejom, a to se već raširilo; pa to bi bio lov na vještice! Ja sam ispoštovao zakon, ali ljudi će i dalje tortu zvati "sedam grijeha" jer su tako navikli, isto kao i za torte "rafaello", "ferrero", "cheesecake" i tako dalje. Ne zamaram se time, ne želim konfliktne situacije, samo kvalitetan rad i zadovoljne kupce - Horvat će.

Na upit zašto, pak, tortu nije preimenovao u, primjerice, "sedam i pol grijeha", nego u "manje grešnu" varijantu, također ima odgovor:

- Nisam htio biti neskroman, pa sam izabrao "mekšu priču". Ako se netko, pak, pobuni i zbog novog imena, nazvat ću je "šest grijeha", a po potrebi smanjiti i do "bezgrešnog začeća" - ozbiljno je poručio Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:47