NEVJEROJATNA TARIFA

NAJSKUPLJI SAT PARKIRANJA U HRVATSKOJ! Cijena je nevjerojatnih 40 kuna po satu, ali vlasti tvrde: 'Građani zbog toga neće patiti...'

 Nikša Duper / EPH

Od 1. svibnja u Dubrovniku vrijede nove - dvostruko skuplje cijene parkiranja. U zoni oko povijesne jezgre sat parkiranja stoji 40 kuna!

Ovo je već druga turistička sezona od kada se u Dubrovniku parkiranje naplaćuje po ovoj cijeni. Dubrovačko poduzeće "Sanitat" koje naplaćuje javni parking međutim, domaćim vozačima nudi povlaštene mjesečne karte parkinga od 60 kuna, pa visoke cijene koje vrijede ljeti na užem gradskom području ovisno o zoni, ovako skupo zapravo najviše plaćaju posjetitelji i turisti, piše Slobodna Dalmacija.

- Cijena od 40 kuna za sat parkinga uvedena je odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika prošle godine, a ta cijena od svibnja do listopada obuhvaća područje od Zagrebačke ulice, parkirališta Tenis-Tabor kod sjevernog ulaza u povijesnu jezgru pa sve do Boninova. Riječ je o ukupno 483 parkirališna mjesta - kaže direktor “Sanitata” Vedran Kunica, čija tvrtka gospodari s oko dvije tisuće parkirališnih mjesta na gradskom području.

Povlaštene zone za stanare

- Izuzetno veliki broj građana koristi povlaštene karte koje su iznimno povoljne – 60 kuna za drugu i treću zonu zajedno, a što je većina parkirališnog područja u gradu u Dubrovniku tako da građani Dubrovnika nisu ti koji plaćaju cijenu parkiranja po satu. Viša cijena parkinga za posjetitelje također znači više mjesta za građane za sve - kaže Kunica, dodajući kako je zbog udvostručene cijene rezerviranih mjesta u drugoj zoni prepolovljen i broj onih koji su plaćali stalno parkirališno mjesto oko povijesne jezgre.

Kunica objašnjava da ne smiju postupati suprotno važećoj odluci o organizaciji, načinu naplate i kontrole parkinga u Gradu Dubrovniku u kojoj je definirano i vrijeme naplate parkiranja u pojedinim zonama. U Dubrovniku postoje i povlaštene zone za stanare povijesne jezgre i prva zona – parkiralište na Pilama, na samom ulazu u povijesnu jezgru te u poslovnom centru Dubrovnika u Gružu gdje se parkira po istoj visokoj cijeni od 40 kuna, ali je ostanak na parkiralištu vremenski ograničen.

Grad Dubrovnik lani je nakon višegodišnjeg pravnoga vrludanja od brojnih sudskih tužbi i ovrha konačno donio odluku o parkingu koja je većinom zadovoljila građane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:52