NEPLATIŠA

NAJŠTEDLJIVIJI POLITIČAR SPASIO MILANOVIĆA Kako je Bauk bivšem šefu sredio da ga ne izbace iz SDP-a zbog neplaćene članarine

 Hanza Media

- Zoran Milanović znao je zbijati šale na račun bračke škrtosti, a ja sam mu sad uplatio zakasnine članarine da ga ne ispišu iz stranke i moći ću se s njim šaliti do kraja života da sam ga spasio - otkrio je SDP-ov predsjednik Kluba Arsen Bauk da je u stranačku blagajnu uplatio 200 kuna za deset mjeseci članarine, dio duga bivšeg premijera Zorana Milanovića kojemu ostaje još dio za 11 mjeseci.

Prije no što je Bauk uplatio, konzultirao se s Milanovićem preko SMS-a. Stigao mu je Milanovićev odgovor: "Plati". Bauk mu je odgovorio: "Dogovoreno".

"I sad članarina više nije politička tema", pohvalio se Bauk kako je razriješio novu krizu u SDP-u izazvanu najavom izbacivanja neplatiša, što je u krugu kritičara shvaćeno kao pokušaj eliminacije nepodobnih.

Nešto ranije i v.d. predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a Saša Molan demantirao je napise da je zbog neplaćanja članarine u tijeku postupak brisanja članova iz stranke, te da je tom akcijom obuhvaćen i bivši predsjednik SDP-a.

Neistinama, konstrukcijama i spinovima Molan je nazvao napise da je Zoran Milanović u opasnosti da bude izbrisan iz SDP-a, a demantirao je i kampanju masovnog brisanja članova koji dulje od godinu dana nisu uplaćivali članarinu.

- Cijela priča se ponavlja drugi put, ti medijski napisi nemaju nikakve istine ni ozbiljnosti - izjavio je Molan za Hinu, nakon što je Novi list danas objavio da Milanoviću prijeti izbacivanje iz SDP-a jer navodno više od godinu dana ne plaća stranačku članarinu,

- Pojedine stranačke organizacije redovno donose odluke o učlanjenjima i isključenjima, no nije bilo nikakvog naputka da se ide u neku općenitu akciju isključenja članova zbog članarine - ističe šef zagrebačke organizacije SDP-a, koja ima oko 6000 članova.

Pojašnjava i kako u SDP-u po jednu kunu mjesečne članarine plaćaju učenici, studenti i nezaposleni te socijalne kategorije, po pet kuna članarine plaćaju umirovljenici, 20 kuna zaposleni, a članarine saborskih zastupnika iznose više od tisuću kuna.

Milanović, koji je početkom godine zamrznuo svoj saborski mandat, prešao je u kategoriju zaposlenih članova SDP-a i trebao bi plaćati 20 kuna članarinu stranci, a je li dužan za prethodna razdoblja Molan ne zna.

Tvrdi da se ta priča ponavlja, da je riječ o konstrukcijama i spinu jer SDP-u raste rejting.

Što se tiče plaćanja članarine u SDP-u, objašnjava da član koji do pet mjeseci duguje članarinu ima pravo kandidirati se za sve funkcije u SDP-u, dok oni koji imaju dug od šest i više mjeseci nemaju se pravo kandidirati i nemaju pravo glasa na konvencijama, a za dug koji premašuje dvanaest mjeseci dobivaju obavijest o isključivanju iz članstva. No, SDP je, kaže Molan, uvijek bili socijalno osjetljiv te prođe i nekoliko godina da se vidi želi li netko ostati članom i podmiriti članarinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:00