PANDEMIJA

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE JUTROS MORATE ZNATI O KORONAVIRUSU: Kina po prvi puta od siječnja bez umrlih, stanje u SAD-u dramatično

 
Bolnica u New Yorku
 AFP

Broj smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom u SAD-u tijekom ponedjeljka je premašio brojku od 10,000. Prema posljednjim podacima, dosada je u SAD-u umrlo 10,941 osoba. Više umrlih dosada je zabilježeno samo u Italiji (16,523) i Španjolskoj (13,341). No, dok u Italiji broj umrlih posljednjih dana pada, u SAD-u je od sredine prošloga tjedna svakoga dana umrlo više od 1,000 osoba.

Broj zaraženih koronavirusom u najmoćnijoj zemlji svijeta premašio je brojku od 368,000, a New York je i dalje najveće žarište sa 4,750 umrlih i 130,000 zaraženih. Član gradskog vijeća New Yorka Mark Levine je zbog velikog broja smrtnih slučajeva izjavio kako će grad uskoro morati preminule sahranjivati u gradskom parku zbog nedostatka mjesta u mrtvačnici ukoliko se situacija ne popravi u sljedećih nekoliko dana.

S druge strane, Kina je prvi puta od siječnja priopćila kako nema novih žrtava od koronavirusa, javlja CNN. Registrirali su samo 32 novooboljela pacijenta, a kod svih je riječ o ljudima koji su se zarazili u inozemstvu. Kineska nacionalna zdravstvena komisija krajem siječnja počela je objavljivati dnevne izvještaje o broju zaraženih i umrlih od Covida-19, a ovo je prvi put od tada da nije registrirana ni jedna žrtva. U Kini je zaraženih 81,740, a preminulih 3,331. Opširnije pročitajte OVDJE

I u Francuskoj je stanje sve teže, a ondje je jučer bio najgori dan od početka pandemije. Od početka ožujka u Francuskoj je u epidemiji koronavirusa umrlo 8911 ljudi od kojih 833 u posljednja 24 sata, što je najveći broj u jednom danu, rekao je sinoć francuski ministar zdravstva Olivier Veran.

Od umrlih u posljednja 24 sata, 605 je umrlo u bolnicama i medicinskim ustanovama za starije osobe, precizirao je ministar.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je u ponedjeljak navečer zbog pogoršanja simptoma covida-19 premješten na odjel intenzivne njege u londonskoj bolnnici, dobio je terapiju kisikom, ali nije priključen na respirator. Johnsonu se tijekom predvečeri stanje pogoršalo i premješten je na odjel intenzivne njege bolnice St Thomas' "u slučaju da mu zatreba respirator", priopćila je vlada.

Samo nekoliko dana zaredom nešto bolje “korona statistike” u europskim žarištima epidemije, prvenstveno u Italiji i Španjolskoj, bilo je dovoljno da pripreme za takozvanu “fazu 2”, odnosno da planovi pojedinih država za postupno ublažavanje restriktivnih protuepidemioloških mjera postanu politička i medijska top tema na Starom kontinentu.

Najdalje u tome otišla je Austrija, čiji je konzervativni premijer Sebastian Kurz predstavio “kalendar” postupnog izlaska iz polukarantene. Poslije Uskrsa, od 14. travnja, otvorit će se svi mali dućani (površine do 400 metara četvornih) te prodavaonice specijalizirane za prodaju građevinskog materijala i opreme za vrtove. Od 1. svibnja otvorit će se i svi ostali dućani, šoping centri te dio uslužnih djelatnosti, poput frizerskih i kozmetičkih salona. Kafići, restorani i hoteli mogli bi se otvoriti u drugoj polovici svibnja.

Kurzov “kalendar” objavljen je nakon što je u samo sedam dana broj novooboljelih od Covida-19 pao s 830 (30. ožujka) na manje od tristo slučajeva dnevno (od subote nadalje). Budući da je sličan trend zabilježen i u Hrvatskoj - jučer je registrirano 40 novozaraženih, što je najmanji dnevni porast broja osoba pozitivnih na koronavirus još od 21. ožujka, kada ih je bilo 78 - šefa Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davora Božinovića pitali smo kada će i Hrvatska početi s popuštanjem mjera i zabrana.

Jutarnji je objavio ispovijesti trojice Hrvata koji su se izliječili od koronavirusa.

Za Alena Hodžića, mladog čovjeka iz Mošćenice, Covid-19 sada je prošlost. Nakon dva uzastopno negativna nalaza prije desetak dana pušten je kući i naš telefonski poziv zatekao ga je u dvorištu gdje je pio kavu. 'Kad sam se vraćao u Hrvatsku, najviše me strah bilo da ne zarazim svoju trudnu suprugu', rekao nam je.

Labinjan Dino Peruško kaže kako su vlasnici hotela u Italiji u kojem je radio slutili što sprema, ali mu nisu ništa govorili, a Međimurac Goran Nedeljko ispričao nam je da je pretrnuo kada je otkrio da je zaražen. Tog 21. ožujka dobio je prvi nalaz na koronavirus. Pozitivan. U nedjelju je, nakon čitanja nalaza, službeno ušao u statistiku kao 100. osoba u Hrvatskoj izliječena od Covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:13