HZZO I MEDIKOL ZAJEDNO?

Najveća afera našeg zdravstva? Uskok istražuje jesu li liječnici slali na zračenje bez razloga

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.03.2011. u 08:30

Vlada.hr

Poliklinika na čijem je čelu bivši gostioničar i taksist našla se na meti Uskoka zbog sumnjivih pregleda. Istražitelji ‘češljaju’ popis liječnika koji su radili za Medikol i bespotrebno naručivali opasnu pretragu

ZAGREB - USKOK već dva mjeseca istražuje poslovanje privatne poliklinike Medikol iz Zagreba, doznaje Jutarnji iz dobro obavještenih izvora. Istraga, koja je u tijeku, mogla bi, prema riječima jednog od upućenih, “prerasti u najveći skandal hrvatskog zdravstva ikada”.

Nekoliko je razloga za to: prvo, više nego očita sumnja u korupcijsku spregu između državne institucije i privatne klinike. Drugo, u cijeli lanac prevara uključeni su i ugledni liječnici koji su, navodno, bespotrebno i masovno naručivali takve dijagnostičke postupke.

Fiktivni posao?

Treće, istim je dijagnostičkim postupcima (snimanje PET/CT uređajem) nepotrebnom zdravstvenom riziku izložene tisuće pacijenta koji su prošli kroz Medikol.

Prema informacijama Jutranjeg istražiteljima je dostupan preliminarni popis 40-ak liječnika koji su radili za Medikol i slali pacijente na dijagnostičku obradu PET/CT uređajem. Štoviše, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje s Medikolom je imao ugovorenih ukupno 11 tisuća obrada PET/CT uređajem u tri hrvatska grada: Zagrebu (4500), Splitu (4500) i Rijeci (2000). U pripremi je i 2000 ugovora za Osijek.

No, upitno je je li uopće obavljen toliki broj pregleda ili se samo radi o poslu koji Medikol naplatio od HZZO-a bez stvarne dijagnostičke obrade pacijenata.

Koliko ta brojka izlazi iz okvira govori podatak da je u Velikoj Britaniji prosjek 1000 PET/CT obrada na milijun stanovnika. Skandal koji se počeo otkrivati u HZZO-u i poliklinici Medikol očito će morati objasniti i sadašnji ministar zdravstva Darko Milinović.

A pogotovo njegov prethodnik Neven Ljubičić u čijem je mandatu započeta suradnja HZZO-a i Medikola, kao i bivši direktor HZZO-a, inače kum Andrije Hebranga, Večeslav Bergman.

A tko su vlasnici tvrtke Medikol d.o.o, kojoj je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od studenoga 2007. do kraja 2010. isplatio 231 milijun kuna, a duguje mu još 40 milijuna kuna?

Grupa Medikol, podsjećamo, vlasnik je unosne radiološke grane u Hrvatskoj, a gradi i najveću privatnu bolnicu u Hrvatskoj. Prema podacima u registru Trgovačkog suda u Zagrebu, tvrtka Medikol d.o.o u rukama je četveročlane obitelj Rajković iz Čakovca: Ivana Rajkovića (55), koji je po obrazovanju kuhar, njegove supruge Ivanke Trstenjak Rajković (57), liječnice opće medicine, te dviju kćeri Irijane (28) i Ivije (26).

Moćna obitelj

Većina tvrtki koje čine grupu Medikol d.o.o , a riječ je o 18 medicinskih djelatnosti, u rukama je kćeri bračnog para Rajković, koje su tako prije 30. rođendana postale najveće investitorice u privatnom zdravstvu u Hrvatskoj. Vlasnica najunosnije djelatnosti u sastavu Poliklinike Medikol, one za radiološku dijagnostiku, starija je kći Irijana. Irijana i Ivija studirale su na Medicinskom fakultetu u Rijeci, prema podacima na internetu 2009. bile su na završnoj godini, ali nam na Fakultetu nisu željeli potvrditi jesu li diplomirale. I dok su kćeri vlasnice Medikol Grupe, majka Ivanka i otac Ivan su prema podacima iz registra Trgovačkog suda u Upravi te tvrtke, a Ivan Rajković je na čelu Uprave.

Ivanka Trstenjak i Ivan Rajković upoznali su se u Zagrebu, gdje je ona studirala medicinu, a on radio kao taksist. Nakon studija vratila se u rodni Čakovec, a za njom se preselio i Ivan. Ivankina obitelj u Čakovcu bila je među uglednijima, a otac joj je bio šef gradskog ureda za prostorno planiranje.

Povratak u Čakovec

Tijekom osamdesetih Ivanka Trstenjak Rajković radi kao liječnica opće prakse po međimurskim selima.

Nakon 1990. zaposlila se u Domu umirovljenika u Čakovcu. Početkom devedesetih otvorila je prvu privatnu ordinaciju opće medicine u tome gradu, najprije u unajmljenom prostoru, a potom u ordinaciji koju su Rajkovići sagradili u blizini Ivankine obiteljske kuće u Čakovcu, i to su bili počeci klinike Medikol. Za to vrijeme njezin suprug Ivan Rajković bio je ugostitelj. U unajmljenom prostoru vodio je restoran Prestige. Naš sugovornik iz čakovečke porezne uprave sjeća se da su tijekom 90-ih i Medikol i Prestige imali podosta neplaćenih dugova prema državi.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Izdvajamo