SJEĆANJE NA OLUJU

NAJVEĆA KOPNENA BITKA U EUROPI NAKON 2. SVJETKOG RATA Detaljna kronologija akcije Oluja u 2 ključna dana, 4. i 5. kolovoza

 Josip Bistrović/CROPIX

03.08. 1995

Mladić izdaje direktivu za napad koji je trebao početi 5.8.1995. u svrhu vraćanja Glamoča i Grahova, ponovnog osvajanja Kupresa….

3.08.1995.

Snage HVO-a pod zapovijedanjem generala Glasnovića izvršile su napad na snage bosanskih Srba pravcem Glamoč – Vitorog (u svrhu zavaravanja neprijatelja)

4.08. 1995

04.59

Postrojbe dobivaju šifrirani signal za početak operacije Vatra

05.00

Proglas PRH Tuđmana na Hrvatskom radiju (to je bio zadnji znak za početak operacije)

05.01

Počinje topnička priprema po prvoj crti neprijatelja i po dubini (zapovjedna mjesta, komunikacije, važna križanja, relejna čvorišta, sustavi neprijateljskih veza,..) u zonama odgovornosti svih zbornih područja – izuzev ZP Gospić

05.05

Pješaštvo HV-a ulazi u zonu razdvajanja – počinju prvi okršaji

05.15

Prestanak topničke pripreme – pješaštvo HV-a silovito napada sva ključna obrambena uporišta SVK – koji se grčevite brani.

06.00

Početak napada u zoni odgovornosti ZP Gospić

06.10

Hrvatsko zrakoplovstvo napada relejna čvorišta Ćelavac i Petrovu goru

07.00

Potpukovnik Milorad Radić, inače načelnik štaba 7.Kninskog korpusa SVK, a sada zapovjednik BG (borbene grupe) Dinara koje se brani od naleta 7.gbr javlja u Knin da kod njega sve “gori”. Komandant 7. kninskog korpusa Kovačević odgovara mu: Radiću, drži to kako znaš, samo mrtav možeš doći, drugačije ne možeš. Tuku kasarnu, živ ne možeš doći!

8.00

Pojačavaju se pješadijski naleti HV-a, posebno je dramatično na Dinari gdje pripadnici 7.gbr PUMA uz potporu 4.gbr, žestoko napadaju glavnim smjerom GRAHOVO – CRVENA ZEMLJA-S. KOVAČIĆ (selo do Knina) i na Velebitu gdje pripadnici Specijalne policije na glavnom i pomoćnim smjerovima napada prema Prezidu – prema Gračacu i Svetom Roku i zadarskih Termita (2 bojna 9 gbr) koji na glavnom smjeru GORNJA BUKVA - MODRIĆI – MUŠKOVCI - silovitim udarima probijaju prve crte SVK.

8.10

Tenkovi 7. i 4. Gbr HV-a približavaju se prvoj crti na Dinari

8.20

Komandant 7. kninskog korpusa Slobodan Kovačević, nakon što mu se komandant BG Dinara Milorad Radić žali kako je pritisak HV-a snažan - odgovora: “Drži se ti, ti si mi načelnik, ti treba da odradiš. Reci mi kako se milicioneri (Minđušari) drže? Reci im da idu tenkovi iza njih, j…..ću im majku ako se povuku. Čuješ, nitko ne sme da se povuče. Nemamo kamo nego na Drinu, a Drina nam ništa ne znači u ovom kraju.

8.45

Nastavljaju se žestoki napadi HV-a duž cijele bojišnice, na Dinari tenkovi HV-a otvaraju vatru po položaju SVK Samar koji drže Minđušari

8.50

Topništvo HV-a uz pomoć bespilotne letjelice “pronalazi” i neutralizira topničke položaje na Crvenoj zemlji – položaj Anića staje

09.00

Zapovjednik BG Dinara Radić izvještava komandanta Kninskog korpusa Kovačevića da mu se uslijed jakih pješačko-tenkovskih i topničkih napada HV-a raspada crta obrane. Kovačević mu odgovara da mora izdržati kako god zna.

09.15

Glavni komandant SVK general Mile Mrkšić razgovara s Radićem s Dinare i obećaje poslati zrakoplovstvo u ispomoć koje bi trebalo zaustaviti napade HV-a. Donosi odluku da Radiću pošalje 2. gardijsku brigadu iz sastava KSJ (Korpus specijalnih jedinica) pod zapovjedništvom potpukovnika Miloša Cvjetičanina – kako bi stabilizirao crtu bojišnice.

10.00

Probijene su crte obrane SVK na Dinari, 7.gbr uz potporu 4.gbr napreduje s Dinare prema Crvenoj zemlji. Na Velebitu Specijalna policija napreduje prema Prezidu, Gračacu i Sv. Roku, a Termiti prema Tulovim gredama i Muškovcima U OG Sinj razbijena je obrane SVK sjeverno od Peručkog jezera, 126.br napreduje prema Uništima, a 144. Prema Bravčevu docu ; ZP Gospić napreduje prema Ljubovu, zauzet Medački džep odakle topništvom tuče Zračnu luku Udbna; ZP Bjelovar 125. dp uspješno prešle Savu i nastavlja prema Hrvatskoj Dubici

10.15

Iz Knina javljaju Radiću da zbog jakih topničkih udara zrakoplovi s Udbine ne mogu poletjeti, ali da će im pomoći zrakoplovstvo Republike Srpske.

10.55

Snage 2. gardijske brigadu iz sastava KSJ (Korpus specijalnih jedinica) pod zapovjedništvom potpukovnika Miloša Cvjetičanina stiže kao ispomoć BG Dinara. Pokušavaju stabilizirati crtu obrane.

11.10

Zrakoplovi iz RS napadaju HV na Dinari i Specijalnu policiju na Velebitu.

11:30

Radić s Dinare javlja da HV i dalje žestoko pješaštvom i tenkovima napada, traži ponovno potporu zrakoplovstva.

12:00

Postrojbe HV-a i SP MUP nastavljaju žestoke napade i napredovanje iz pravca Dinare prema Crvenoj zemlji i Kninu, Iz pravca Velebita SP MUP-a prema Svetom Roku, Gračacu i Prezidu, a Termiti prema Tulovim Gredama i Muškovcima. I ostale (pričuvne) postrojbe na području ZP Split postrojbe ostvaruju prodore i razbijaju liniju obrane SVK. Na području ZP Gospić uz žestoki otpor SVK 9.gbr napreduje prema Ljubovu, a 1.GBR, 138. dp, 119. dp i 133. dp pravcem Glibodol – Lička Jasenica – Saborsko – Tržačka Raštela, uz veliki otpor SVK napreduje prema bihaćkoj enklavi

12:25

Unatoč žestokoj obrani sada već pojačanoj sa 2. gardijskom brigadom iz KSJ, snage 7.gbr zauzele položaj Samar na Dinari

13:45

Snage SP MUP ovladale prostorom Mali Alan i selom Sveti Rok

14:30

Prvi pripadnici specijalne postrojbe milicije Minđušari nakon povlačenja s položaja na Dinari stižu u Knin i govore kako su snage HV-a prejake i da je crta obrane razbijena te da ništa više ne može zaustaviti napredovanje HV-a prema Kninu. U Kninu su Minđušare imali status njihove najelitnije postrojbe, ta se informacija u narednim satima velikom brzinom širila Kninom i izazivala nelagodu i paniku.

14:45

Snage 7.gbr u potpunosti razbile obranu BG Dinara i zauzele sve dominantne kote Igla, Samar, Visibaba i Badanj110 te otvorile put za spuštanje preko Crvene zemlje prema Kninu.

15:30

Snage 1. gbr ovladale Visokim vrhom na Maloj Kapeli

16:00

Snage HV-a SP MUP, na Dinari i Velebitu utvrđuju dostignute položaje i pripremaju se za nastavak napredovanja prema Kninu i Gračacu – cilj je spajanje snaga u Otriću, čime bi snage 7. kninskog korpusa ostale u potpunosti u okruženju.

16:30

Milan Babić iz Beograda obavještava Martića i Mrkšića da mu je Peter Galbraith rekao da nema šanse da Hrvati stanu te im poručuje: Izlazite iz te rupe.

16:45

Martić saziva Vrhovni savjet obrane na kojemu se donose odluku: 1. Da se pristupi planskoj evakuaciji sveg za borbu nesposobnog stanovništva iz općina Knin, Benkovac, Obrovac, Drniš i Gračac. 2. Evakuaciju provesti prema pripremljenim planovima pravcima koji izvode prema Kninu i dalje preko Otrića prema Srbu i Lapcu. 3. Za evakuaciju zatražiti pomoć od komande UNPROFOR-a Sektor “Jug” sa sjedištem u Kninu.

17:20

Odluka o evakuaciji ovjerena u Glavnom štabu SVK

18:00

General Mrkšić saziva sastanak glavnog štaba SVK i svih zapovjednika iz 7. kninskog korpusa za 20 sati

18:30

Počinje evakuacija civilnog stanovništva

19:40

Snage ZP Bjelovar ovladale Dubicom, napreduju prema Kostajnici

20:00

Počinje sastanak u Glavnom stožeru SVK, general Mrkšić predočava situaciju na ratištu, ističe probleme na Dinari i Velebitu, obrazlaže im razloge za skraćivanje bojišnice i formiranje nove crta obrane Mala Dinara – Derala – Otrić – Malovan uz odsudnu obranu Buline Strane iznad Knina radi sprječavanja brzog prodora snaga 4.gbr i 7. gbr prema Otriću i obavezu 15. Korpusa SVK da po svaku cijenu obrani Gračac. Reagirao je zapovjednik 92. benkovačke brigade Uzelac rekavši kako njega HV nije nigdje ugrozio i da ne vidi razloga zašto bi se povukao s linije koju u potpunosti kontrolira. Mrkšić mu replicira tvrdnjom da ovakvim rasporedom nema načina zaustaviti snage generala Gotovine da izbiju na Otrić i odsjeku sve snage 7. kninskog korpusa.

21:00

General Mrkšić šalje podređenim postrojbama svoju zapovijed o skraćivanju crte bojišnice i jačanje obrane Gračaca snagama SP MUP-a jednom bojnom iz 4.lbr Obrovačke brigade i bojnom iz 92.mtbr Benkovačke brigade;

22:00

Evakuacija civilnog stanovništva je u punom jeku, počinje premještanje postrojbi SVK.

22:10

zapovjednik 39. korpusa izvijestio je generala Mrkšića da su snage HV-a (ZP Bjelovar) ovladale Dubicom i napadaju prema Kostajnici. General Mrkšić odmah zapovijeda i premještanje Oklopne brigade iz sastava Korpusa specijalnih snaga na područje Gline zbog osiguranja ceste Topusko – Glina – Dvor na Uni.

23:50

Prometnice u Kninu i one koje vode iz Knina prema Otriću su zakrčene civilima koji se evakuiraju i postrojbama koje se povlače.

05.kolovoza 1995

00:30

Komanda 7. kninskog korpusa premješta se u Pađene, a Glavni štab SVK u Srb.

03:00

Sve postrojbe 7. korpusa povlače se s položaja

04:00

Generala Mrkšić iz Srba izdaje novu zapovijed podređenim postrojbama u kojoj ističe negativne posljedice evakuacije stanovništva, napuštanje postrojbi od strane vojnih obveznika kako bi pomogle obiteljima u evakuaciji. Inzistira na odsudnoj obrani crte Gračac – Malovan – Otrić kako bi se sve postrojbe i civili mogli evakuirati.

05:00

Većina postrojbi 7. kninskog korpusa povukle se s obrambenih položaja, izvlače se smjerom Otrić – Srb

05:00

Počinje napad na cijeloj crti bojišnice

06:00

Pričuvne postrojbe u ZP SPLIT pokreću napredovanje prema Obrovcu, Benkovcu, Drnišu i Vrlici

08:00

SP MUP ušle u Lovinac

08:50

Snage 4.gbr oslobodile Golubić i napreduju prema Otriću i štite desni bok 7.gbr koja je pred Kninom

10:00

Snage SP MUP-a ovladale Štikadom

10.00

Snage 7.gbr uz potporu 4.gbr ušle u Knin i izvjesile hrvatsku zastavu na Kninskoj tvrđavi

11:00

Pripadnici 142.dp ovladale prostorom Drniša

11:30

Snage SP MUP-a zauzele Gračac i napreduju prema Otriću, Bruvnu, i Medačkom džepu gdje se spajaju s pripadnicima ZP Gospić.

12:35

Pripadnici 126. ovladali prostorom Vrlike i Kijeva

14:00

Po zapovijedi generala Gotovine pripadnici 1. HGZ-a (do tada u operativnoj pričuvi)prebačeni helikopterima u Šepurine sa zadaćom pomoći Termitima u ovladavanju Obrovcem i Muškovcima.

15:00

Pripadnici 1.gbr energičnim udarom presijecaju prostor pod kontrolom 21. korpus SVK, izbijanja na prostor Tržačkih Raštela gdje se spajaju sa 5. korpusom ABiH i deblokiraju bihaćku zaštićenu zonu.

18:00

Pripadnici 7.dp ovladali Benkovcem.

19:00

Pripadnici 2.gbr probili prvu crtu obrane SVK i došli pred sami ulaz u Petrinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:18