TRI GODINE ISTI UDŽBENICI

Nakladnici: Pred knjižarama će biti kilometarske kolone

Zakonodavac je odlučio utjecati i na cijenu udžbenika, zbog čega nakladnici razmišljaju i o podizanju ustavne tužbe
 Danijel Soldo/CROPIX

ZAGREB - U Saboru je danas usvojen novi Zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, koji bi, prema najavama prosvjetnih vlasti, trebao rezultirati lakšom školskom torbom i jeftinijim udžbenicima. Najveća je novost Zakona u tome što nastavnici knjige koje odaberu ove godine neće moći mijenjati sljedeće tri godine.

Cijena niža 10 posto

O naslovima i izdavačima iz kojih će učiti djeca u pojedinoj školi odlučivat će školski aktivi, a mišljenje o njima davat će i roditelji. Bitan će element pri odabiru udžbenika biti i njihova cijena.

Zakonodavac je, iako država ove godine neće kupovati udžbenike, Zakonom odlučio utjecati i na cijenu udžbenika. Tako će od školske godine 2011./2012. najvišu cijenu udžbenika propisivati ministar, a za iduću godinu od nakladnika se zahtijeva da cijenu udžbenika spuste 10 posto u odnosu na cijenu za ovu školsku godinu .

Nerealni rokovi

Ta odredba silno je naljutila nakladnike.

- Nedopustivo je da jedna osoba ima diskrecijsko pravo utjecati na cijenu udžbenika. Ovakovom se odredbom ugrožava moje ustavno pravo kao izdavača - komentirao je predsjednik zajednice nakladnika Zdenko Ljevak. Nakladnici već najavljuju kašnjenje udžbenika i kilometarske gužve pred knjižarama zbog nerealnih zakonskih rokova za proizvodnju knjiga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:09