NAJAM PROSTORA

NAKON AFERE SMS POD POVEĆALOM I POSLOVI BRATA MILIJANA BRKIĆA: USKOK zatražio Brkićeve ugovore o zakupu poslovnih prostora

 
Jozo Brkić
 Goran Mehkek / CROPIX

Jozo Brkić, brat potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, postao je predmetom interesa i istražitelja USKOK-a.

Nakon što je nadležno državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo istragu protiv braće Brkić te Blaža Curića i famoznog Franje Varge iz afere SMS, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela presretanja računalnih podataka na štetu četiri ženske osobe, USKOK je, čini se, odlučio istražiti poslovanje Joze Brkića, odnosno provjeriti sve okolnosti pod kojima su njegove tvrtke u posljednje dvije godine dobile u najam 20-ak poslovnih prostora mahom u samom središtu Zagreba.

Češljanje natječaja

Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo državne imovine i Grad Zagreb primili su još prije nekoliko tjedana zahtjeve USKOK-a da im se dostavi određena poslovna dokumentacija. Iako službenu potvrdu nije bilo moguće dobiti, prema našim izvorima USKOK-ovi zahtjevi odnosili su se u prvom redu na dokumentaciju o natječajima na kojima su sudjelovale tvrtke u vlasništvu Joze Brkića.

Već mjesecima hrvatski mediji izvještavaju o tome kako je Jozo Brkić u protekle dvije godine osnovao više od 40 tvrtki te se natjecao za najam većeg broja gradskih i državnih poslovnih prostora, pri čemu je došao u zakup najmanje 26 poslovnih prostora za razne namjene.

Jozo Brkić više je puta za Jutarnji list izjavio kako sa svojim poslovnim partnerima želi obnoviti često derutne prostore, otvoriti restorane, suvenirnice i slično te tako oživiti centar grada. No, od preuređenja pojedinih prostora u međuvremenu je odustao i vratio ih Gradu, dok je upravo proteklih dana do javnosti doprla i odluka zagrebačkog gradonačelnika o raskidu ugovora o najmu s Brkićevom tvrtkom Mr. Joseph za gospodu za poslovni prostor u Paromlinskoj 2a. Gradske službe utvrdile su, naime, da Brkićeva tvrtka nije ispoštovala rokove za uređenje prostora i otvaranje predviđenog fast fooda te da ima dugovanja na ime neplaćenih zakupnina i režija.

Poništen natječaj

No, u međuvremenu je spomenuto dugovanje podmireno pa Grad sukladno propisanoj proceduri može odustati od otkazivanja ugovora jer je zakupnik otklonio razloge zbog kojih mu je ugovor otkazan.

Nedavno je procurila i informacija, iako o tome nema službenih podataka, da je Ministarstvo državne imovine poništilo natječaj za zakup atraktivnog poslovnog prostora na uglu Gajeve i Tesline ulice, gdje je bila turistička agencija Kompas, a na kojemu je najbolju ponudu dala tvrtka Joze Brkića.

Pojačana strogost

Neki smataju da su spomenuti postupci ministarstva i Grada Zagreba zapravo dodatni pritisci i poruke vladajućih Milijanu Brkiću da odstupi, a i sam Jozo Brkić javno je govorio da se radi o hajci pa će i na “ulazak” USKOK-a vjerojatno gledati u tom svjetlu.

No, s druge strane postavlja se pitanje jesu li možda upravo započeti izvidi USKOK-a potaknuli nadležne da se striktnije pridržavaju propisanih procedura, što je pak onda dovelo do otkazivanja ugovora i poništenja natječaja. Kako god bilo, USKOK će sada pročešljati kompletnu dokumentaciju vezanu za davanje u najam poslovnih prostora tvrtkama Joze Brkića, pri čemu bi se trebalo ustanoviti je li bilo ikakvih pogodovanja, zloupotreba, trgovine utjecajem i slično ili se radilo o posve čistim poslovnim događajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:21