ZDRAVSTVO

NAKON DVA MJESECA SUSTAV POČEO RADITI U PUNOM OPSEGU: U bolnice došlo 50% pacijenata više nego prošli tjedan, no većih gužvi nije bilo 

Pojačan je broj narudžbi kroničnih bolesnika za ambulantne preglede, a pacijenti se navikavaju i na “telefonske preglede”
 Goran Mehkek / CROPIX

Procjena je da je u našu bolnicu jučer došlo oko 50 posto pacijenata više negoli prošli tjedan, ali to je još znatno manje negoli je uobičajeni dnevni broj.

Ujutro je bilo malo gužve ispred kontejnera za trijažu, ali vrlo brzo se sve riješilo, s tim da ni u jednom trenutku nije bila ugrožena preporučena distanca između pacijenta. Očito su ljudi disciplinirani, objašnjava dr. Milivoj Novak početak otvaranja najveće hrvatske bolnice, KBC-a Zagreb, za sve pacijente nakon restrikcija koje su uvedene zbog epidemije, kad su pomoć dobivali uglavnom hitni i onkološki pacijenti.

Već na glavnoj ulaznoj porti KBC-a radi se “mala” trijaža što znači da se tamo utvrđuje tko i zašto ulazi u krug bolnice. - Također u bolničke zgrade ne može se ući a da prije toga ne prođe trijaža, odnosno propisani epidemiološki protokol kroz koji se ispituje epidemiološka slika ne bi li se utvrdilo je li pacijent bio u mogućem kontaktu s oboljelima, onima koji su u samoizolaciji ili su doputovali iz inozemstva.

Mjeri im se i temperatura kako bi se smanjila opasnost unosa virusa u bolnicu. Gužvi jučer nije bilo ni u čekaonicama - objašnjava dr. Novak. Dodaje da će se još nekoliko dana raditi po sistemu A i B tima koji su se dosad izmjenjivali svakih 14 dana. Naime, ubuduće to neće biti moguće jer prepolovljeni broj djelatnika ne bi mogao obaviti povećani broj pregleda, dijagnostike i operacija.

- I u KBC-u Sestre milosrdnice jučer je ujutro bilo ‘malo čekanja’ - kaže prof. dr. Mario Zovak, osobito za neke klinike, poput dermatologije i otorinolaringologije, pa su se malo poremetili dogovoreni termini narudžbi. No, na kraju nije bilo problema. U KBC-u Sestre milosrdnice također je filter na ulazu u bolnicu, a potom se pacijenti javljaju na još jedan info šalter na ulazu u svaku kliniku.

- Kad se sve uhoda, bit će dobro. Snalazimo se. U Klinici za traumatologiju s obzirom na to da bolnica ima samo dva ulaza, ispred glavnog je napravljen info pult s kojeg se usmjeravaju pacijenti na određeni odjel, tako se nema lutanja i traženja - kaže prof. dr. Zovak.

- Da, već od prošlog tjedna primamo pojačan broj narudžbi za ambulantne preglede naših kroničnih pacijenta. Pokazalo se da je jučer bilo više pacijenta u ambulantama, ali ipak, gužvi kao inače nije bilo.

Naime, mi i dalje nastojimo riješiti što više potreba naših pacijenata telefonom ili mailom jer držimo da ćemo tako izbjeći probleme s mogućim ‘zalutalim’ Covidom-19 nakon prve faze epidemije - kaže obiteljska liječnica dr. Ines Balint uz napomenu da su i dosad akutni pacijenti dolazili u ambulantu ako je to bilo nužno. Ističe da se moraju poštovati mjere zaštite pa se pacijenti naručuju telefonom.

Dr. Balint kaže da svaki pacijent mora imati masku, a procjena je da će pregledi u prosjeku trajati od 20 do 30 minuta. Također, pet minuta nakon svakog pacijenta trošit će se na dezinfekciju. - Zasad mislimo da će za prvo vrijeme biti dnevno oko 15 do 30 pacijenata kojima ili treba pregled ili ih treba uputiti na daljnju obradu, odnosno liječenje u bolnice - kaže dr. Balint.

Prvi dan otvaranja bolničkih vrata nakon gotovo dva mjeseca ipak je prošao bez većih problema. Polako će se broj pacijenata povećavati, odnosno ubrzo će se vidjeti koliki je dnevni maksimum za svaki bolnički odjel pa i u slučaju da se radi dvosmjenski kao što je to predviđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:31