DEVETI ZAGREB PRIDE

Nakon Gay Pridea zabilježena dva napada na sudionike

    AUTOR:
    • Velibor Panić,
    • Sandra Golemac

  • OBJAVLJENO:
  • 19.06.2010. u 14:19

Miso Lisanin / CROPIX

Organizatori Zagreb Pridea tvrde da su dosad zabilježili dva napada na sudionike današnje povorke koja su se dogodila nakon završetka programa.

Prema riječima Marka Juričića, jednog od organizato, na Kaptolu, preko puta Katedrale, desetak je mladića presrelo, izvrijeđalo i lakše ozlijedilo troje sudionika Povorke ponosa: dvojicu danskih državljana i jednu državljanku Bosne i Hercegovine.

Navodno su im mladići prišli, izravno ih pitali jesu li bili u Povorci, a zatim je uslijedlo fizičko i verbalno maltretiranje.

Nešto kasnije, oko 20 sati, dogodio se i napad na Trgu žrtava fašizma. Tamo su dvojicu sudionika presrela petorica mladića u 20-im godinama. Prema opisu žrtava, napadači su bili ošišani i odjeveni poput 'skinheadsa'.

Policija je potvrdila kako su dvojica napadnutih sudionika Zagreb Pridea zbrinuta na traumatologiji u Draškovićevoj, a još nema podataka o težini njihovih ozljeda.

Nakon informativnog razgovora s njima policija će procijeniti hoće li ovaj napad biti tretiran kao zločin iz mržnje.

Ispod možete pročitati detaljan izvješta je Devetog Zagreb Pridea.

17.20 - I posljednji sudionici devetog Zagreb Pridea su se razišli sa Zrinjevca. Zvučnici su utihnuli, a zadnje preostale pokupili su prijatelji s automobilima. Razilaze se i policajci koji su osiguravali skup.

Dvojica od trojice privedenih napadača na povorku su maloljetni, pa policija čeka roditelje da dođu po njih. Treći privedeni ima 21 godinu.

17.01 - Držat ćemo se skupa, ali za sad još ne želimo razmišljati o tome jer se super zabavljamo - rekle su Jelena i Ida koje će, kako bi se zaštitile od napada nakon Gay Pridea, prema kući uputiti u skupini od sedam ljudi.

- Čuli smo da se najviše nasilnih napada dogodi upravo na povratku. Strah nas. Sreća je da živimo relativno blizu pa se nadamo da neće biti problema - izajvili su Igor (20) i Nikola (16).

16.39 - Marina Perazić pjeva 'Pojest ću sve kolačiće...'. Okupljeni na Zrinjevcu pjevaju i plešu, ali ih je sve manje. Iako je najavljeno kako će program trajati do 18 sati, čini se da se veliki dio sudionika Gay Pridea počeo razilaziti što je, već po tradiciji, najrizičniji dio ove manifestacije.

Naime, njihovi protivnici, nemoćni dok policija štiti povorku, prijašnjih godina su redovito dočekivali sudionike po kvartovima...

16.14 - Sramota je da Hrvatska u pregovorima s EU otvara poglavlje o ljudskim pravima, a naša se povorka pokušava zabraniti - ocijenio je Marko Jurčić, jedan od organizatora. Prema njegovoj procjeni na Zrinjevcu se nalazi oko 800 prosvjednika.

- Nakon prošlogodišnje zabrane, donesene zbog navodno sigurnosnih razloga, nadamo se da ćemo ove godine u rujnu uspjeti organizirati Beograd Pride - rekla je Majda Puača, jedna od 20-ak osoba iz Srbije koje sudjeluju na ovogodišnjem Zagreb Prideu.

15.58 - Policija je potvrdila kako su tri osobe, iz skupine onih koji su pokušali omesti Zagreb Pride, privedene na obradu.

15.50 - Kolona je stigla na Zrinjevac, na kojem se okuplja sve više ljudi. Trenutno ih je oko tisuću. Program Zagreb Pridea počeo je čitanjem pisma podrške koju je manifestaciji jučer uputio predsjednik Ivo Josipović.

Protivnika Gay Pridea nema na vidiku, ali je cijeli Zrinjevac okružen jakim policijskim snagama

15.42 - Uhićena su trojica napadača na Gay Pride kolonu. Navodno ih je bilo desetak i imali su zamaskirana lica. Jedan od njih je navodno napao snimatelja koji je pratio povorku.

15.35 - Nakon kratkotrajnog nadvikivanja na Trgu povorka je krenula u Gajevu gdje je, ispred Algoritma, došlo do prvih ozbiljnijih sukoba. Policija je privela nekoliko izgrednika.

15.24 - Povorka ponosa, uz teško policijsko osiguranje, prošla je pored Anti gay pride prosvjeda na Trgu bana Josipa Jelačića Gay. Sudionici Zagreb Pridea skanidrali su ' an-ti-fa', aludirajući na anti-fašizam. S druge strane zasuti su pogrdnim uzvicima poput ' Hrvatska će vas j.....' i pjesmama poput ' Zovi samo zovi',

15.11 - Sudionici Anti gay pride prosvjeda, ograđeni željeznom ogradom, čekaju Povorku ponosa na Jelačićevom trgu.

- Sramota je da se premijerka uzbudi oko turističkog spota u kojem se na tri sekunde pojavljuje ženska stražnjica, a ovo je sasvim prihvatljivo - požalio se Frano Čirko, predsjednik Mladeži HČSP-a.

15.04 - Povorka je krenula sa Trga žrtava fašizma prema Trgu bana Jelačića, a u povorci ima više od 500 sudionika. Povorka će proći Ulicom Račkoga, Trgom hrvatskih velikana, Jurišićevom, Trgom bana Josipa Jelačića, Gajevom ulicom, a onda će se Teslinom uputiti do Zrinjevca.

14.52 - 'Povorci ponosa' podršku je došao dati Rade Šerbedžija sa kćerkom.

14.40 - Na Trgu bana Jelačića prosvjednici, kojih se okupilo oko 100-njak, održavaju govore i povremeno se čita Bibilija, a neki pjevaju i Thompsonove pjesme. Skup osigurava policija, sve zasad prolazi mirno i bez vrijeđanja. Ovo su naslovi nekih transparenata: "Stop sodomizaciji Hrvatske", "Gay parada, sramota moga grada", "Da je Bog htio pedere, stvorio bi Adama i Stevu"...

Na Trgu žrtava fašizma sudionici 'povorke ponosa' još se uvijek okupljaju, situacija je također mirna i nema nikakvih izgreda.

14.11 - Sudionici Zagreb Pride počeli su se okupljati na Trgu žrtava fašizma. Trenutno je tamo između 100 i 150 sudionika na koje osigurava 200-njak policajaca. Prema Trgu bana Josipa Jelačića krenut će u 15 sati.

- Očekujem oko 500 sudionika - najavio je Marko Jurčić, jedan od organizatora Povorke ponosa.

- Došli smo jer nam se jako sviđa ova zagrebačka manifestacija. Za razliku od onih u SAD-u, koje više izgledaju kao egzibicionistički karnevali, ovaj Pride ima karakter istinskog prosvjeda - izjavili su Biljana i Rebel koji su došli iz Makedonije.

13.50 - Prosvjednici protiv 'povorke ponosa' okupljaju se na Trgu bana Jelačića. Od 14 do 15 h imat će svoj program, u kojem je najavljeno i čitanje Biblije...

Izdvajamo