METROPOLA MRŽNJE?

Nakon kukastog križa, Torcida u osam dana i drugi put teško osramotila Split?

U sutrašnjem Jutarnjem specijal o Gay Prideu. Pišu Jurica Pavičić, Ante Tomić, Inoslav Bešker, Mladen Pleše, Denis Kuljiš...
 Ante Čizmić/CROPIX

SPLIT - Splitski profesor filozofije Mislav Kukoč, prva žrtva Povorke ponosa, koji je prilikom dolaska kolone aktivista na rivu pogođen u glavu čvrstim predmetom , odlučno tvrdi: - Nasilje su izazvali nogometni navijači, vidio sam tipično Torcidino ponašanje. Ne želim reći da su svi navijači prihvatili takav način ponašanja, ali koloni se hukalo onako kako se huče na stadionima - tvrdi Kukoč u razgovoru za Jutarnji.

Uvrede i ikonografija

Sličnoga je mišljenja i Damir Krstinić (36), doktor znanosti, asistent na FESB-u i jedan od sudionika povorke: - Ne vjerujem da je postojao ‘centralni mozak operacije’, ali je jasno da su među nasilnicima bili pripadnici Torcide. To je bilo vidljivo po uvredama i ikonografiji, koja je sličila onoj na stadionima.

Iz Torcide ne žele da se ta skupina na bilo koji način povezuje s događajima na rivi.

- Nismo organizirali prosvjede - tvrde u Torcidi, iako se među prosvjednicima mogao primijetiti veliki broj pripadnika navijačkog miljea.

Protivnici gay kulture

Činjenica je da je navijačka populacija u Splitu brojna i angažirana te da u gradu ne može proći nijedno javno događanje, a da u njega nisu uključene osobe iz navijačkog miljea. Dakle, puno je indicija da su navijači bili uključeni u prosvjede. Policija je objavila da je uhićeno 50-ak osoba kod kojih su pronađene “fantomke” i bengalke.

Gradske ulice bile su prošarane porukama u navijačkom stilu poput onoga: “Mi smo svetom Duji obećanje dali, bacit ćemo suzavac i na gay paradi”. Zbog svega toga “torcidaši” su etiketirani kao protivnici gay kulture, ali ima među njima i umjerenijih, pa se tako zanimljiv komentar pojavio na službenoj Facebook stranici Torcide gdje se pozivaju gradske vlasti da se organizira referendum o tome žele li građani Splita gay paradu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

U sutrašnjem Jutarnjem specijal o Gay Prideu: Pišu Jurica Pavičić, Ante Tomić, Inoslav Bešker, Mladen Pleše, Denis Kuljiš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:06