O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

NAKON MARATONSKE SJEDNICE ZASTUPNICI I DANAS U SABORSKIM KLUPAMA Glavne teme su proračun i 'lex šerif'

 Damjan Tadic / CROPIX

NOVO 10:51 Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u četvrtak da u višesatnoj raspravi na saborskoj sjednici vezano za zahtjev oporbe o njezinoj smjeni, koja je trajala noćas do 3 sata, nije rečeno ništa novo što nije već ranije bilo reciklirano u javnosti vezano uz Obiteljski zakon.

Smjenjivanje ministrice Murganić zatražio je GLAS zbog nacrta prijedloga Obiteljskog zakona koji je ranije ponuđen, ali i vrlo brzo povučen iz procedure, a premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj sjednici u Saboru podupro je ministricu Murganić i na sebe preuzeo odgovornost što je taj nacrt Obiteljskog zakona preuranjeno poslan u javnu raspravu.

Murganić je danas prije sjednice Vlade izjavila novinarima da je tijekom saborske rasprave imala svoje viđenje i svoje argumente, a predlagatelj njezine smjene (Glas) ostao kod svoga.

"Uglavnom nije bilo ništa posebno što nije već i u javnosti reciklirano vezano uz Obiteljski zakon", rekla je ministrica Murganić.

Na novinarske upite o ocjeni predsjednice Republike da nema značajnijih reformi i da Vlada ne donosi odluke, istaknula je kako smatra da Vlada solidno radi te ne vidi razloga za tako oštru kritiku.

Međutim, jasno, predsjednica ima svoje viđenje i ja to poštujem, napomenula je.

--------------------------------------

Hrvatski sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o izvršenju državnog proračuna i primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2017. godine, raspravom o rebalansu državnog proračuna za ovu godinu te projekcijama za 2018. i 2019.

Prijedlogom rebalansa ovogodišnje proračuna ukupni će prihodi iznositi 122,45 milijardi kuna, a rashodi se smanjuju za 1,6 milijardi na 126,8 milijardi kuna. Prijedlogom proračuna za 2018. predviđaju se ukupni prihodi od 129 milijardi kuna što je za 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun, dok će ukupni rashodi iznositi 133,3 milijarde kuna ili 5 milijardi više. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, stoji u prijedlogu proračuna za 2018. godinu, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto.

U četvrtak očekuje se i rasprava o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi za koje vladajući tvrde kako će doprinijeti većoj političkoj stabilnosti dok su ga kritičari prozvali 'lex šerif' jer smatraju da se njime ozbiljno ugrožava demokracija na lokalnoj razini i znatno smanjuju ovlasti predstavničkih tijela. Tim zakonskim prijedlogom ukida se odredba o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika odnosno župana i njihovog zamjenika ako u zakonom određenom roku predstavničko tijelo ne usvoji proračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:00