PROMJENJIVO VRIJEME

NAKON OBILNIH KIŠA ZA VIKEND, VODOSTAJI RASTU Na snazi je pripremno stanje obrane od poplava, zbog vodenog vala iz Slovenije očekuju se novi problemi

 
Porast vodostaja rijeka, ilustracija
 CROPIX

Nakon južine i velikog zatopljenja koje je vladalo za vikend, danas je u većini zemlje umjereno do pretežno oblačno i hladnije. U Dalmaciji može pasti malo kiše ili poneki pljusak, a u gorju snijeg, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za ponedjeljak.

Vjetar većinom umjeren, na udare ponegdje jak sjeveroistočni i sjeverni, na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita moguće i orkanskim udarima. Zbgo vrlo jake i olujne bure je za područje Velebitskog kanala izdan i crveni meteoalarm.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 2 do 7, na Jadranu od 8 do 13 stupnjeva Celzijevih.

Hladnije će biti i sutra, kada je u gorju moguć i slab snijeg. Na Jadranu će sutra biti djelomice sunčano i uglavnom suho. U ostatku zemlje očekuje se pretežno oblačno vrijeme, uz mogućnost za malo kiše na istoku, slab snijeg mjestimice u gorju, a na zapadu kraća sunčana razdoblja. Vjetar većinom slab, na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura od -2 do 2, na Jadranu od 3 do 8. Najviša dnevna između 1 i 5, na Jadranu od 9 do 15 °C.

Vodostaji rastu

Nakon obilnih kiša koje su padale tijekom vikenda, porasli su vodostaji rijeka, a na nekim je mjernim postajama na Savi i Kupi na snazi i pripremno stanje obrane od poplava.

U Puli je, primjerice, tijekom vikenda palo više kiše nego što valja očekivati u cijeloj veljači, javlja Istramet. Zbog obilnih je kiša i u Istri jučer zabilježen odron u Buzetu.

Vodostaj Save je u Zagrebu u samo 24 sata porastao za skoro pet metara pa se rijeka izlila iz korita.

Hrvatske vode - vodostaji / screenshot

Zbog nabujale Rječine u Istri su na snazi i redovne mjere obrane od poplava. Od jutra rastu i vodostaji Kupe kod Farkašića, Save kod Jasenovca te Une u Kostajnici, a raste i vodostaj Drave.

Hrvatske vode / screenshot

Hrvatske vode / screenshot

Hrvatske vode screenshot

Zbog vodenog vala koji se očekuje iz Slovenije, moglo bi biti još problema u idućim danima.

Izvanredno stanje proglašeno je jučer poslije podne na području Zenice gdje su nabujale rijeke i potoci prouzročili plavljenje brojnih stambenih objekata na širem području općine. Rijeka Bosna je dosegnula vodostaj od 440 centimetara te se izlila na svim priobalnim zemljištima i plavi okolna mjesta. Voda je prodrla u desetke kuća iz kojih su stanovnici evakuirani a civilna zaštita im je osigurala nužni smještaj. Veliki broj kuća je poplavljen, veći broj ljudi je iseljen iz kuća, te je zbrinut od civilne zaštite.

HAK: Zbog jakog vjetra ograničenja u prometu

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene su - autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca(DC50)-Obrovca(DC27)-Karina), autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Delnice i Kikovica, (obilazak za ostale skupine vozila je preko Gornjeg Jelenja, starom cestom DC3 kroz Gorski kotar), Jadranska magistrala od Karlobaga do Svete Marije Magdalene, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Na autocesti A7 Orehovica-Šmrika, na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Karlobag te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb vidljivost je smanjena zbog magle između čvorova Ravna Gora i Vrbovsko. 

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Mogući su odroni.

Zbog vjetra, u prekidu su katamaranske linije Mali Lošinj - Cres - Rijeka te linija Novalja - Rab - Rijeka Split - Hvar - Vela Luka - Ubli i Split - Vis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:53