TRI I POL SATA RASPRAVE

NAKON OBJAVE LISTE ZA EUROPARLAMENT MNOGI SDP-ovci OSTALI U ČUDU Osvanula su imena koja nitko nije predložio, a od Bernardića su tražili samo jedno

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Predsjedništvo SDP-a u utorak je raspravljalo tri i pol sata o listi svojih kandidata na izborima za Europski parlament, ali pritom nije ulazilo u raspravu o imenima koja su se na kraju na njoj našla.

Sva se rasprava svela na to treba li SDP-ovu listu na izborima za Europski parlament, koji će biti u svibnju, nositi predsjednik stranke Davor Bernardić. Šest članova Predsjedništva izričito je to tražilo od Bernardića. Kažu da Boris Lalovac nije bio izravan, ali da je i on bio na tome tragu, a preostalih je dvoje prisutnih, Nenad Livun i Ivana Posavec Krivec, šutjelo.

- Tvoja zadnja linija obrane je da ankete lažu, a to će pokazati izbori. Izbori su sada i izađi na njih - rekao je Arsen Bauk predsjedniku stranke Bernardiću, no nije ga privolio da svoje ime stavi pred birače.

Tek kada se lista (koju Predsjedništvo nije izglasalo, nego samo primilo na znanje) formirala, politički tajnik stranke Davorko Vidović postavio je pitanje prepoznatljivosti kandidata. Od njih 12, široj javnosti poznati su aktualni europarlamentarci Tonino Picula i Biljana Borzan, šef zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik Gordan Maras, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović.

Mnogi su SDP-ovci ostali u čudu nakon objave kandidata, čija bi imena u ožujku trebao potvrditi Glavni odbor. Na listi su se našle osobe koje nijedna županijska organizacija nije predložila. Zagorci su predložili doktora ekonomskih znanosti Nikolu Draškovića, a na listi se našla gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštin Pentek.

- Iznenadila sam se kada me predsjednik stranke nazvao prije sjednice Predsjedništva i rekao da me želi staviti na listu. Moja organizacija je predložila Draškovića. I ja sam glasala za njega. No, za razliku od nekih mojih kolega i samog Bernardića, koji ne žele na listu, ja neću bježati od odgovornosti - rekla nam je Auguštin Pentek, uz napomenu da ta lista ipak nije konačna te da prema Statutu predsjednik stranke ima pravo i sam predložiti kandidate.

Navodno nitko nije predložio ni Sanju Radolović, čije se ime našlo na listi, no ona nije željela davati nikakve izjave. Na listi je Ivana Posavec Krivec, koja Bernardiću uvijek drži stranu u Predsjedništvu, a koju njezina županijska organizacija također nije predložila.

Boris Lalovac i Rajko Ostojić htjeli su da na listi koju će predložiti bude više imena, barem njih 18, te da se do konačne potvrde liste i redoslijeda na sjednici Glavnog odbora kandidati testiraju kroz pretkampanje na terenu i u utrku za Bruxelles pošalju najbolji. Ni to, međutim, nije prošlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:40