NAKON OTKRIĆA JUTARNJEG LISTA

Nakon otkrića Jutarnjeg lista mijenjat će zakon: Ukidanje ispovjedne i odvjetničke tajne na štetu djece je PREVID

ZAGREB - Novi Kazneni zakon, koji će stupiti na snagu nakon Nove godine, ipak neće ukinuti ispovjednu i odvjetničku tajnu u slučajevima kad ispovjednik ili odvjetnik branitelj od klijenta u povjerenju saznaju za počinjenje kaznenog djela na štetu djece.

Primjena 1. siječnja 2013.

Kako doznajemo u razgovoru s odvjetnicima, sucima i članovima radne skupine za izradu Kaznenog zakona, u čl. 302, koji definira da su svi - pa i ispovjednici, odvjetnici, liječnici i drugi u povjerljivom odnosu s počiniteljem - dužni prijaviti saznanja o kaznenim djelima na štetu djece, očito je došlo do previda.

Zbog toga će Kazneni zakon, koji je Sabor izglasao u listopadu prošle godine te je, s primjenom od 1. siječnja 2013. godine, objavljen u studenome u Narodnim novinama, biti izmijenjen.

I izmjene zbog droge

- Radna skupina i dalje nastavlja s radom i sad ćemo, pripremajući izmjene KZ-a zbog prebacivanja posjedovanja malih količna droge iz kaznene u prekršajnu sferu, pokušati ukloniti što više primjećenih previda.

U ovom ćemo slučaju najvjerojatnije izrijekom reći da će ispovjednici biti izuzeti od obveze prijavljivanja kaznenog djela na štetu djece, što katoličkim svećenicima jamči i međunarodni ugovor o pravnim pitanjima između RH i Vatikana koji kaže da je ispovjedna tajna apsolutno nepovrediva, a vjerojatno ćemo slično propisati i za odvjetnike branitelje počinitelja, kako bi se uskladili s drugim zakonima, poput ZKP-a - kaže prof. Ksenija Turković, prorektorica zagrebačkog Sveučilišta, stručnjakinja za kazneno pravo i voditeljica radne skupine.

Članovi će se sastati već sljedeći tjedan i početi izrađivati izmjene.

Veća zaštita

Podsjetimo, u reguliranju kaznenog djela neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela (čl. 302), u Kaznenom zakonu stoji kako osobe u posebnom odnosu s počiniteljem - bračni drugovi, partneri, uža obitelj, odvjetnik, javni bilježnik, liječnik, zubar, psiholog, skrbnik i vjerski ispovjednik - nisu dužne prijaviti saznanja o počinjenju kaznenog djela, osim ako je djelo počinjeno prema djetetu.

Drugim riječima, ispovjednik bi, ako mu vjernik ispovijedi da je zlostavljao dijete, to trebao prijaviti policiji, a jednako bi trebao učiniti i odvjetnik ako mu to kaže njegov branjenik. Takva je odredba u KZ uvrštena na prijedlog pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, zbog potrebe pojačane kaznenopravne zaštite djece.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Izdvajamo