PRODAO UKLETU VILU

Nakon pet godina Goran Ivanišević uspio prodati rezidenciju: Za vilu na Mejama tražio je 60 milijuna, a prodao za 30 ruskom kralju piletine

Novi vlasnik ekskluzivnog objekta je Stefano Vlahović, ruski kralj piletine podrijetlom s Hvara

ZAGREB - Kada je svoju vilu od tisuću kvadrata na Mejama, elitnoj splitskoj četvrti, oglasio na prodaju, Goran Ivanišević tražio je za nju gotovo 60 milijuna kuna.

Pet godina kasnije bivši ju je tenisač, za kojeg se već dulje vrijeme priča da je u financijskim problemima, napokon uspio prodati, no navodno za samo tridesetak milijuna kuna. U listopadu 2010., naime, međunarodna agencija Savills tu je vilu imala u ponudi za “svega” 33,3 milijuna kuna, a teško je vjerovati da je u godinu i pol recesije i krize koja je ponajviše pogodila tržište nekretnina cijena luksuzne rezidencije rasla.

Novi vlasnik vile ruski je kralj piletine Stefano Vlahović, vlasnik tvrtke Produkty pitanija, podrijetlom s Hvara. Ni on niti Ivanišević ne žele otkriti kolika je kupoprodajna cijena utanačena na ugovoru. Procurila je tek Vlahovićeva izjava da je za “njega preskupa, a za Ivaniševića prejeftina”.

Razlog tome je što je rezidencija navodno i nakon prodaje ostala opterećena hipotekom od oko 11 milijuna kuna. Nagađanja o financijskim problemima bivšeg teniskog asa počela su baš nekako u vrijeme kada je vilu oglasio na prodaju, a dodatno ih je potpirila činjenica da je Ivanišević u ljeto 2010. ostao bez svoga statusnog simbola, 22 milijuna kuna vrijedne jahte Amber. Luksuznu crno-bež jahtu zaplijenila je leasing kuća jer Ivanišević mjesecima nije plaćao astronomsku mjesečnu ratu koja je dostizala više od 10.000 eura mjesečno.

Priča se da u napokon prodanoj vili Ivanišević nikada nije ni prespavao. Radi se o raskošnoj trokatnici s pet spavaćih soba, jacuzzijima, fitness centrom, bazenima... Iako su neki govorili da je riječ o arhitektonskom remek-djelu u mediteranskom stilu, drugi su arhitektu Vjeki Ivaniševiću zamjerali mnoga nelogična rješenja. Zna se samo da je vilu tenisač od početka smatrao velikim teretom kojeg se pošto-poto htio riješiti, no sve do sada nije uspijevao.

Bogata splitska obitelj tako tone u financijski krah, iako je popis njihove imovine i dalje impresivan. Ivanišević je neko vrijeme gotovo fanatično ulagao u nekretnine , pa i sada posjeduje stanove, kuće i apartmane diljem Hrvatske, vilu na Beverly Hillsu u Los Angelesu te stan u Monte Carlu.

No, u krizi, čini se, i bogati plaču, a Ivanišević se i sam prije nekoliko godina tjedniku Globus požalio da je biznis s nekretninama, u koji je upao, bio njegova najveća pogreška te da mu se čini da je svaki njegov posao u hrvatskoj problematičan.

- Kriv sam što sam upao u biznis u kojem nema poštenja. To su igrači među koje sam upao kao iz vrtića na fakultet - rekao je Globusu slavni osvajač Wimbledona.

U agencijama za nekretnine kažu da nisu iznenađeni padom cijene Ivaniševićeve nekretnine. Ne želeći komentirati baš njegovu, kažu da mnoge kuće koje se oglašavaju kao luksuzne u pravilu to nisu ili su u početku precijenjene.

- Za luksuznu je nekretninu bitna mikrolokacija, okruženje, dizajn, brend, kvaliteta... U Hrvatskoj nema puno nekretnina koje mogu ući u top-luksuz, a kupci na koje se pretendira navikli su na luksuz u drugim zemljama. Govorimo o vilama od barem 700 do 800 kvadrata stambenog prostora s minimalno pet do deset tisuća kvadrata okućnice. Takvih je na našem tržištu vrlo malo - objašnjavaju u Biliškov nekretninama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:17