TRAGEDIJA NA KARLOVAČKOJ

NAKON SMRTI CURICE POSTAVALJU SE LEŽEĆI POLICAJCI Mještani već mjesecima traže da im vrate uspornike, koji su uklonjeni prije pet godina

 
 Davor Pongracic /Cropix

Ponovno se morala dogoditi tragedija da nadležne službe reagiraju. Samo dan nakon tragične prometne nesreće u zagrebačkom Blatu u kojoj je život izgubila djevojčica, gradske vlasti su krenule s postavljanjem ležećih policajca. Postavljeni su točno na mjestu gdje se dogodila nesreća na Karlovačkoj cesti, pored kućnog broja 62 te malo dalje od kućnog broja 58a. Nije još poznato tko je naredio postavljanje uspornika, no poznato je da su stanovnici već mjesecima tražili da se na neki način regulira promet na toj cesti.

- Prije tri mjeseca smo pokrenuli peticiju i poslali je mjesnom odboru, ali ništa se nije napravilo. A situacija je više nego opasna jer ovdje svakodnevno vise nesreće u zraku. Pa samo je ispred moje kuće bilo stotinjak nesreća i to gdje su se automobili zabili u moju dvorišnu ogradu – kaže Ivan Holjak.

Naime, na Karlovačkoj cesti je prije bilo čak osam uspornika prometa, no oni su svi uklonjeni prije pet godina kada je rekonstruirana cesta. Nakon toga su se građani zalagali za njihovo vraćanje, no ništa nije po tom pitanju realizirano. Iz MO Blato pak kažu kako su oni dopis proslijedili Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb-zapad zajedno s prijedlogom lokacija za postavljanje ležećih policajca, dok nam iz VGČ Novi Zagreb-zapad ističu da su oni taj dopis dobili tek u veljači i da su odmah reagirali.

- Nažalost, gradski ured je zatrpan sa zahtjevima za postavljanje ležećih policajca, od čega su neki opravdani, a drugi nisu. U tom moru birokracije se oni nužni zahtjevi izgube, ali u ovoj nesreći ne bi nikakvi uspornici pomogli jer se radi o luđaku za volanom koji ne mari za sigurnost drugih – kaže predsjednik VGČ Novi Zagreb-zapad Jadranko Baturić.

Kako je istaknuo, u dopisu koji su poslali Gradu stoji da se postave uspornici na još dvije lokacije – kod dječjeg vrtića i na križanju Karlovačke i Kupinečke ulice. Točne lokacije će pak biti poznate nakon sastanka koji će održati u ponedjeljak.

Podsjetimo, sinoć u 21.05 na Karlovačkoj cesti kada je život izgubila šestogodišnja djevojčica, a zagrebački policajci su utvrdili da je vozač koji je "pomeo" curicu na pješačkom prijelazu bio pod utjecajem alkohola.

On se, kažu iz policije, kretao zapadnim trakom navedene dionice te je dolaskom do pješačkog prijelaza, kod raskrižja s Pogačićevom, umjesto kočenja nastavio vožnju.

- Vozač se nije približavao pješačkom prijelazu odgovarajućom sigurnosnom brzinom tako da nije mogao zaustaviti vozilo, pa je naletio na dijete koje se po pješačkom kretalo u prisustvu roditelja i na mjestu smrtno stradalo. Očevid je obavila zamjenica nadležnog državnog odvjetništva, a do ponoći je promet navedenom dionicom bio obustavljen - ističu iz PU zagrebačke.

Shrvani otac djevojčice izjavio je kako je automobil koji je pregazio njegovu curicu jurio i pretpostavlja da je vozio najmanje oko 70 km na sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:26