UPALIO SE ALARM

NAKON SRAMOTNO LOŠIH REZULTATA DRŽAVNE MATURE STIŽE VELIKA PROMJENA Esej se više neće ocjenjivati odvojeno od ispita iz hrv. jezika i književnosti

Državna matura / Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

Ovogodišnji, dosad najlošiji rezultati državne mature upalili su alarm na uzbunu. Maturanti su, uz matematiku, najviše problema imali s ispitom iz hrvatskog jezika, posebno im je problematično bilo pisanje eseja. Više od tisuću predanih praznih papira na pisanju eseja, što je automatski značilo i pad na ljetnom roku državne mature, pokrenulo je propitivanje što i kako dalje s ispitima iz hrvatskog jezika.

Kako doznaje HRT, već ovogodišnja generacija maturanata može odahnuti jer više neće morati dobiti pozitivnu ocjenu iz eseja i testa kako bi prošli ispit iz hrvatskog jezika. Naime, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je prelomila i odlučila da će esej postati sastavni dio ispita iz hrvatskog jezika, tj. za njega se više neće davati posebna ocjena.

- Dobro je da esej više ne bude poseban, izdvojeni dio ispita, jer nema ni pouzdanog instrumenta kojim se on ocjenjuje, rekla je Divjak za HRT, ali i napomenula da je mala vjerojatnost da netko preda prazan papir iz eseja i istovremeno prođe ispit iz hrvatskog jezika.

Otkriva i da će potpuno redizajnirana državna matura temeljena na novim kurikulima biti ona 2022. godine, a godinu ranije održat će se probna matura.

Ministrica kaže i da se razmatra da se državna matura provodi online.

- Državna matura je osigurala ulaz na visoka učilišta na temelju jednakih kriterija za sve i to je dobar antikorupcijski alat, rekla je Divjak na nedavne prozivke rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa.

- Sve su ideje dobrodošle. Bolje nego kritike bez pokrića, rekla je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:12