ISTRAŽIVANJE NOVE TV

NAKON STO DANA VLADE, PREMIJER NAJOMILJENIJI ČLAN Građani vole i ministra Marića, a za neke od njihovih kolega nisu uopće ni čuli...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 30.04.2016. u 20:30

Davor Pongračić / EPH / CROPIX

Na listi loših poteza predvodi prijedlog poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

ZAGREB - Što je to najbolje, a što najgore što su Banski dvori učinili, ali i kakav dojam građani imaju o Oreškovićevu timu – pozitivan, negativan ili pak nisu čuli za neke od članova kabineta. Donosi ekskluzivno DNEVNIK NOVE TV, a istraživanje je za Dnevnik Nove TV proveo IPSOS-a.

Na prvom mjestu sa 77 posto je odluka Vlade da od 1. travnja pada cijena plina za građanstvo. Drugi dobar potez je ukidanje ureda predsjednika Mesića, što podupire 64 posto birača. Vladin prijedlog da se za svako novorođeno dijete isplati 1000 eura od jeseni zauzeo je treće mjesto i to podupire 60 posto građana. Njih 59 posto podupire nastavak reforme školstva/kurikularne reforme. Najavu aktiviranja državne imovine podupire 46 posto građana. Smjenu ministra Crnoje nakon nekoliko dana dobrim potezom smatra 41 posto građana.

Na listi loših poteza predvodi prijedlog poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, protiv čega je 70 posto građana. Odmah slijedi još jedan zdravstveni prijedlog, a to je da poskupe usluge onima koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, protiv toga je 65 posto građana. Njih 57 posto je lošim potezom ocijenilo odluku da se ne smanjuju plaće saborskim zastupnicima. Njih pak 56 posto lošim smatra novo zaduživanje radi kredita HAC-a. Plaćanje usluga hitne pomoći 150 kuna ako nisi hitan slučaj lošim potezom smatra 46 posto ispitanika. I 43 posto građana lošim smatra prijedlog da se ne izgradi spalionica otpada.

Kao i za prethodne Vlade, građane su pitali kakav dojam imaju o političarima u ovoj Vladi - pozitivan, negativan dojam ili postoje li ministri za koje građani nisu čuli ili ne znaju za njih.

Prvi na listi članova Vlade s pozitivnim dojmom je i prvi ministar odnosno predsjednik Vlade Tihomir Orešković sa 69 posto. Potom slijedi ministar financija Marić o kojemu 54 posto građana ima pozitivan dojam. Pozitivan dojam o ministru obrazovanja, znanosti i sporta Šustaru ima 52 posto ispitanika. A 51 posto njih pozitivno misli o ministru unutarnjih poslova Orepiću. Pozitivan dojam među 50 posto birača nakon 100 dana ima potpredsjednik Vlade Petrov.

Potpredsjednik Karamarko član je Vlade o kojemu 57 posto građana ima negativan dojam. Iza njega je ministar zdravlja Nakić s 42 posto negativnih postotnih bodova. A na trećem je mjestu potpredsjednik Petrov o kojemu 40 posto ispitanika ima negativan dojam. O ministru Hasanbegoviću negativan dojam ima 39 posto ispitanika. Ali i 22 posto ispitanika ima negativan dojam o premijeru Oreškoviću.

Ministar Kuščević sa 72 posto predvodi listu ministara za koje građani nisu čuli ili ne znaju za njih. Slijedi sa 67 posto ministar Dobrović. A za ministra Horvata nije čulo ili ne zna za njega 65 posto građana. 62 posto birača nije čulo ili ne zna ništa o ministru Šprlji, a 61 posto to misli o ministru Tolušiću.

Izdvajamo