NEPOTIZAM U ŠKOLI

NAKON ŠTO SU MEDIJI OTKRILI AFERU INSPEKCIJA PONIŠTILA NATJEČAJ Mladi učitelj: 'Ipak ima pravde!'

'Sretan sam kad vidim da u ovoj državi i ovom društvu ipak ima bar malo pravde za nas koji nemamo neko zaleđe. Ovaj moj slučaj, na žalost, nije iznimka već pravilo', napomenuo je mladi učitelj
 CROPIX

Prosvjetna inspekcija poništila je natječaj za učitelja razredne nastave u Područnoj školi Tribanj Kruščica i izabranoj kandidatkinji Martini Čavić zabranila obavljanje posla u toj školi.

Epilog je to velikog skandala koji je u javnost dospio zahvaljujući portalu zadarski.hr i to nakon što su objavili priču mladog učitelja, 29-godišnjeg Šime Jovića, koji je nakon pet godina rada na zamjenama u toj maloj podvelebitskoj školi umjesto stalnog posla na kraju dobio otkaz jer je na to radno mjesto, kad se konačno raspisao natječaj, primljena druga učiteljica.

Od samog početka, Jović je tvrdio da se u ovom slučaju radi o evidentnom nepotizmu i sukobu interesa jer je Martinu Čavić izabrao školski odbor od sedam članova, od kojih je jedan njezin suprug, zaposlen u Općini Starigrad, a drugi je njezin kum.

Uz to se žalio i na brojne druge proceduralne pogrešake u ovom natječaju, od toga da nije na uvid dobio zapisnik Školskog odbora o izboru učitelja niti objašnjenje zašto je druga kandidatkinja na natječaju bila bolja od njega.

Od ravnateljice Osnovne škole u Starigradu Jadranke Marasović, pod koju spada ova područna škola, dobio je tek odgovor kako je "školski odbor glasao po svojoj savjesti", a ni ravnateljica nije s nama ranije željela razgovarati o aferi u svojoj školi tvrdeći kako je sve učinjeno u skladu sa zakonom, pravilnikom i statutom škole. No, očito nije tako jer je Prosvjetna inspekcija utvrdila da je u postupku izbora kandidata na natječaju došlo do proceduralnih pogrešaka, kako nam je u srijedu potvrdilo u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Zbog svega, Šime Jović, inače dijabetičar od ranog djetinjstva i otac male djevojčice, doveden je u situaciju da je egzistencijano ugrožen jer pet članova obitelji živi samo od majčine plaće, a iako se obraćao na sve moguće adrese dobijao je tek deklarativnu podršku. Sve do danas, kada je stigao nalaz inspekcija kojom se natječaj poništava.

- Što da vam kažem, sretan sam! Sretan sam kad vidim da u ovoj državi i ovom društvu ipak ima bar malo pravde za nas koji nemamo neko zaleđe. Ovaj moj slučaj, na žalost, nije iznimka već pravilo. Mnogi mladi ljudi, moji kolege profesori, rade po pet do deset godina na zamjeni, a kad se raspiše natječaj na neodređeno, posao dobije netko drugi. Zato sam o odlučio javno ispričati svoj slučaj. Ne zbog sebe, radim ovo i zbog svih njih koji se nemaju kome obratiti. Ovo je dokaz da sustav hitno treba mijenjati - rekao nam je Šime Jović.

Martina Čavić, s druge strane, od samog je početka tvrdila da njezino zapošljavanje u Područnoj školi Tribanj Kruščica nema nikakve veze s nepotizmom, već da je i ona sama prošla brojne zamjene po šest različitih škola u Zadarskoj županiji i dobila 30 odbijenica dok nije primljena ovaj posao. Štoviše, uzvratila je Šimi Joviću da njegova majka radi kao učiteljica u OŠ Starigrad i da je temeljem toga on bio pozivan na zamjene, a i da se njezin suprug povukao s glasanja školskog odbora kad se odlučivalo o njezinom zaposlenju.

- Još uvijek ne znam zbog kojih je proceduralnih razloga natječaj poništen, tada ću odlučiti hoću li uložiti žalbu. Ono što sigurno mogu reći jest da ću se javiti na novi natječaj kad se on raspiše, uredno kao i prvi put, jer nema ovdje govora o nikakvom nepotizmu - rekla nam je Martina Čavić. Slično nam je rekla i ravnateljica škole u Starigradu Jadranka Marasović koja još uvijek nije dobila nalaz inspekcije pa zato ne zna ni koji će slijedeći koraci škole biti.

- Odlučit ćemo o tom kad vidimo što piše u nalazu. Ali da i dalje stojim pri onome što sam ranije rekla: radila smo sve u skladu sa zakonom i procedurom - rekla nam je ravnateljica Marasović.

Bilo kako bilo, inspekcija je svoju odluku donijela, a škola i radnica imaju pravo žalbe na prvostupanjsko rješenje prosvjetne inspekcije u roku od 15 dana. Po njihovoj eventualnoj žalbi rješenje donosi drugostupanjsko tijelo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a nakon toga najvjerojatnije slijedi raspisivanje novog natječaja za radno mjesto učitelja u područnoj školi Tribanj Kruščica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:06