OPORBENI PLAN ZA VLAST

NAKON TEKSTA U JUTARNJEM Uzbuna u vrhu HDZ-a zbog kritiziranja tunela do otoka

U HDZ-u tvrde da ne vlada razdor u gospodarskom timu, iako se vidi da različito misle o ekonomiji
 Goran Mehkek/CROPIX

Kritike koje je na račun gradnje podvodnih tunela te ostalih HDZ-ovih investicijskih projekata u svom komentaru iznijela članica HDZ-ova gospodarskog tima Martina Dalić, uznemirila je, doznajemo, vodstvo stranke, ali i neke njene kolege iz tima.

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko nije želio novinarima previše komentirati stav HDZ-ove ekonomske stručnjakinje. Rekao je tek kako “HDZ već godinu dana, uz pomoć prijatelja iz njemačkog CDU, radi na svom gospodarskom programu koji bi, kada HDZ uskoro osvoji vlast, trebao preporoditi Hrvatsku”.

Na pitanje novinara kako komentira stav Martine Dalić da predloženi gospodarski program HDZ-a koji se bazira na gradnji podmorskih tunela, sustava navodnjavanja i kanala Sava-Dunav ne može izvući zemlju iz krize jer se temelji na državnim investicijama, Karamarko je uzvratio - “parcijalno ste pročitali ono što je Dalić napisala”.

- Pročitajte ponovno, pa ćete vidjeti da to nije tako. Vidjet ćete da se glavni naglasak stavlja na otvaranju i poticanju privatnog poduzetništva - odgovorio je Karamarko. Nije želio ulaziti u polemiku oko gospodarskog programa.

No, u stranačkim kuloarima moglo se jučer čuti da se vrh HDZ-a prilično naljutio na komentar Martine Dalić. Neugodno iznenađeni kritikama kolegice bili su, doznajemo, i neki članovi gospodarskog tima HDZ-a, čija je članica i Dalić.

- Ne znam otkud sada to, ali me ne iznenađuje od Dalić. Ona je sklona kritikama. Mislim da ipak neće snositi zbog toga neke sankcije - rekao je kratko jedan član stranke. Ističe kako to što se ne slažu u mišljenjima ne znači da u gospodarskom timu vlada razdor.

- Ti projekti su samo dio programa. Zašto naši stručnjaci o njima ne bi mogli imati različita mišljenja - kaže. No, upućeni u zbivanja u stranci ipak kažu da su investicijski projekti doveli do podjela.

- Čini mi se da tamo svatko ima svoju viziju i strategiju. Jedno su vrijeme na istoj strani bili Dalić i Domagoj Milošević, iako su se često znali posvađati. Svatko vuče na svoju stranu, a glavni je problem očito u Karamarku jer se još nije odlučio za jednu od tih strategija. Stalno se nešto čeka i zato nije ni čudno što dolazi do ovoga - kaže izvor iz HDZ-a. Dvojica članova gospodarskog tima rekla su kako nije točno to što je Dalić iznijela jer “ona nije radila na projektima i nije dublje upućena u koristi koje projekti donose”.

Te projekte trebala bi, doznajemo, predstaviti sasvim druga ekipa od one koja je sudjelovala na Svehrvatskom gospodarskom forumu.

Tako je za prezentaciju kanala Dunav-Sava zadužen, kažu u HDZ-u, vukovarsko-srijemski župan i potpredsjednik HDZ-a Božo Galić, dok se sustavom navodnjavanja bavi bivši državni tajnik Zdravko Krmek.

A sustav podvodnih tunela trebali bi prezentirati šef HDZ-ova Odbora za gospodarstvo i profesor s Ekonomskog fakulteta Marko Kolaković, te inženjer tog projekta Boženko Jelić i njegov sin Rino. Na Forumu u travnju sudjelovat će i koordinator nekoliko HDZ-ovih gospodarskih odbora Domagoj Milošević, koji je bio i jedan od inicijatora održavanja Foruma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:51