NAJKRAĆI MANDAT

Nakon tri nesreće šef HŽ-a još ‘razmišlja o ostavci’

Popovac kaže da je njegova pozicija u rukama ministra
Zagreb, 211209.KBC Dubrava.Ministar prometa, pomorstva i veza Bozidar Kalmeta je nakon obilaska ranjenih u zeljeznickoj nesreci koja se dogodila u Zagrebu daje kratku izjavu za medije.Na slici slijeva: dr. Leonardo Patrlj, predstojnik Klinike za kirurgiju, Bozidar Kalmeta i Zoran Popovac predsjednik Uprave HZ-a.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB - Zoran Popovac, predsjednik Uprave HŽ-Holdinga, najvjerojatnije će uskoro dati ostavku. To je nam je potvrdio u današnjem kratkom razgovoru, ističući kako će nas obavijestiti o datumu odlaska s položaja prvog čovjeka Hrvatskih željeznica.

Kobakova smjena

- Da, itekako razmišljam o ostavci. Čim donesem konačnu odluku, bit ćete obaviješteni. Razmišljam ovih dana o svemu, kao i svaki odgovoran čovjek. Uostalom, to je u rukama ministra - kratko nam je, utučenim glasom, poručio Popovac.

Od njegovog dolaska na tu funkciju nije prošlo niti deset mjeseci, pa će tako ostati zapamćen kao najkratkotrajniji direktor te megalomanske državne tvrtke. Ministar Božidar Kalmeta ga je na to odgovorno mjesto postavio krajem veljače ove godine, nakon što je smijenio Davorina Kobaka.

Kobaka se teretilo da je u dogovoru s također kasnije smijenjenim direktorom Željeznica Srbije Milankom Šarančićem namjeravao ukrasti oko tri milijuna eura, što je dio duga srpskih željeznica HŽ-u. Na njegovo je mjesto imenovan Zoran Popovac, dotadašnji predsjednik Uprave HŽ-Carga.

Na meti istražitelja

Međutim, za vrijeme njegova kratkotrajnog mandata dogodile su se tri željezničke nesreće, od kojih je ona u Rudinama, kada je poginulo šest, a ozlijeđeno 50 osoba, postala najtragičnija u povijesti hrvatskog željezničkog prometa.

Tada su i ministar Kalmeta i predsjednik HŽ-a Popovac uspjeli izbjeći sankcije, a na meti istražitelja su se našle “sitne ribe”. No, nesreća na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u kojoj vlak opet nije mogao zakočiti, prilikom čega je ozlijeđeno 60 putnika, dok se jedan bori za život, bila je očito presudna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:09