SVJEDOČANSTVA NAKON NESREĆE:

Nakon udara, kaos. Putnici su letjeli po zraku. Neki su cijeli bili prekriveni krvlju

 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB – Nedovoljna količina alkohola koji spriječava smrzavanje cijevi sustava kočenja najvjerojatniji je uzrok jutrošnje nesreće vlaka na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u kojoj je ozlijeđeno, prema posljednjim informacijama, ozlijeđeno 60 ljudi. Tvrdi to čelnik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan.

Mrgan je razgovarao sa strojovođom Borisom Cavrićem koji je potvrdio kako je imao problema s kočenjem. Također je potvrđeno kako Cavrić, inače lakše ozlijeđen u nesreći, nije imao alkohola u krvi.

Direktor putničkog prijevoza i član uprave HŽ Holdinga Marijan Klarić izjavio je da na relaciji Sisak-Zagreb inače prometuje elektromotorni vlak, no zbog loših vremenskih prilika u Sisak je poslana lokomotiva.

- Dat ću ostavku, ako se utvrdi da snosim odgovornost za nesreću - rekao je Klarić odgovarajući na upit novinara.

Mrgan je objasnio da lokomitiva koja je jutros poslana u Sisak ima zračni sustav kočenja koji se na ekstremnim hladnoćama, kakve su jutros bile u Hrvatskoj, može smrznuti. Upravo zbog toga u njega se dodaje lakohol koji štiti od smrzavanja cijevi sustava kočenja.

Putnički vlak koji je dolazio iz Siska rano jutros oko 5.30 pri ulasku u zagrebački Glavni kolodvor udario je u grudobran.

Od ukupno 60 ozlijeđenih 55 ih je bolnički obrađeno, a petero ih je zadržano na liječenju. Najteže je proašo J.B. (54) koji je zbog frakture lubanje bio u kritičnom stanju, no nakon operacije u bolnici Sestara Milosrdnica stanje mu je stabilizirano.

Svjedoci na mjestu nesreće tvrde da je strojovođa, nakon što je shvatio da neće uspjeti stati, počeo vikati kroz prozor upozoravajući ljude na peronu da se brzo maknu.

Vlak se trebao zaustaviti na četvrtom peronu, no nije se na vrijeme uspio zaustaviti te je iskočio iz tračnica nakon čega je udario u betonski odbojnik.

- Jutros oko 5.30 sati ujutro ljudi su počeli pristizati, 13 ih je došlo Hitnom, dok ih je 27 stiglo samostalno. Svi unesrećeni većinom imaju lakše ozljede, većinom natučenja ruku i nogu. Prije sat vremena većina je puštena doma - rekao je ravnatelj Traume u Draškovićevoj Ante Muljačić.

- Po ulasku na Glavni kolodvor strojovođa je dao zvučni signal. Odmah sam shvatila da je to upozorenje. U tom trenu u hodniku su svi poletjeli jedno preko drugoga - prepričava putnica Đurđa Markač (56), još uvijek vidno potresena od nesreće.

- Nakon udara nastao je kaos, svi su pokušavali izaći iz vagona. Meni nije bilo ništa, no vidjela sam neke putnike koji su bili cijeli prekriveni krvlju - priča Đurđa.

- Ako najavljuju rezanja zbog recesije, onda bi možda trebalo doći do smanjenja broja putničkih vlakova. Time bi se povećala sigurnost prometa. Ova nesreća je rezultat loših i zastarjelih vlakova u HŽ-u. S ulaganjima treba nastaviti bez obzira na recesiju ako želimo imati željeznicu - istaknuo je Mrgan.

Okolnosti nesreće se još uvijek utvrđuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:45