Nalaz iz Londona je bio lažan: u Hrvatskoj nema svinjske gripe

ZAGREB - U Hrvatskoj nema svinjske gripe, potvrđeno je sinoć iz Centralnog laboratorija za infulencu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Londonu, a njihov se raniji nalaz pokazao lažno pozitivan, kazao je ministar zdravstva Darko Milinović na hitno sazvanoj tiskovnoj konferenciji.



Drugim riječima u Hrvatskoj se digla lažna uzbuna oko svinjske gripe. Naime, isti je laboratorij samo tri sata ranije poslao nalaz po kojem je jedan hrvatski pacijent prebolio gripu H1N1. Zbrku je zapravo izazvala tehnička kontaminacija uzorka.

više iz
rubrike
VIJESTI


Pojasnio je da je greška učinjena u londonskom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije gdje je došlo do tehničke kontaminacije hrvatskog uzorka virusa gripe pa potom i do lažno pozitivnog nalaza.



Hrvatski bolesnik zapravo je prebolio običnu sezonsku gripu tipa A, od koje se izliječio bez antivirusnih lijekova kazao je ministar. Naime, na istoj plohi na kojoj je predhodno obrađivan visoko zarazni virus svinjske gripe radilo se i s uzorkom iz Hrvatske pa je tako došlo do zabune.



Ispriku je Hrvatskoj odmah uputio i voditelj londonskog laboratorija Svjetske zdravstvene organizacije Rod Daniels koji je obavijestio i sjedište SZO za Europu da Hrvatska ipak nije 75. zemlja u kojoj je potvrđena svinjska gripa. O lažnom nalazu obaviješten je i pacijent.



U nalaz iz Londona posumnjali su hrvatski stručnjaci iz Centra za infulencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji su prvi, i to dva puta posebnim PCR testom za svinjsku gripu, po protokolu SZO,  ispitali uzorak hrvatskog bolesnika a koji su pokazali negativni nalaz.



Nakon što je stigao pozitivni londonski nalaz Dr. Vladimir Draženović, voditelj hrvatskog Centra, ipak je dodatno kontaktirao kolege u Londonu jer je bio uvjeren da će nalaz i tamo biti negativan. Zbog toga je ponovljeno testiranje u laboratoriju SZO koje je pokazalo da se zapravo digla lažna uzbuna i da svinjske gripe u Hrvatskoj srećom ipak nema.



„Bolesnika koji je prije nekoliko dana imao simptome obične gripe ipak smo testirali i na virus H1N1 jer je jedno vrijeme boravio u inozemstvu, a sezona gripe u Hrvatskoj je završila prije dva mjeseca. Bilo je očito da je gripa „uvezena“ a  takvi slučajevi se i kod nas i u svijetu prema naputcima SZO testiraju na virus H1N1“, kazao je dr. Draženović. No, da hrvatski stručnjaci nisu reagirali sigurno je da bi Hrvatska bila na popisu zemalja u kojima se zabilježio slučaj svinjske gripe.



Ministar je odbacio optužbe da je Stožer skrivao mogući slučaj virusa H1N1 i istaknuo da je do sad bilo čak četrdesetak sumnjivih slučajeva ali su svi nalazi bili negativni. „Čemu uzbunjivati ljude dok nismo sigurni da je riječ o svinjskoj gripi“, kazao je Milinović, dodavši da se sve radi po naputcima SZO-a.



No, i ministar i dr. Draženović kažu kako je moguće da se ipak pojavi prvi slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj kao i u drugim zemljama ali istiću da smo spremni i za takva scenarij. Hrvatski zavod za javno zdravstvo prati kretanje nove gripe i promtno reagira. Lijekovi su nabavljeni, a očekuju se i nove doze, a prebilježili smo se i za cjepivo.



Baš ovih dana farmaceutske tvrtke Novartis i Baxter objavile su da su pronašle cjepivo protiv virusa H1N1 pa se može očekivati da će ubrzo početi i proizvodnja a to znači i veću zaštitu.



Svinjska gripa



Pojava virusa

Nakon pojave zaraze virusom H1N1 u svijetu, Ministarstvo zdravstva odmah je reagiralo



Prve reakcije

Stožer

Potkraj rujna u Hrvatskoj je osnovan stožer za svinjsku gripu



Zalihe

Lijekova dovoljno

Hrvatska u zalihi za oboljele ima 600.000 doza antivirusnih lijekova Tamiflu i Relenza



Karantena

Preventiva

U Infektivnoj klinici Dr. Fran Mihaljević predviđena je karantena pokaže li se potreba za hospitalizacijom najtežih bolesnika



Cjepivo

Iščekivanje

Za dva ili tri mjeseca može se očekivati cjepivo protiv svinjske gripe



Postupak

Testiranje

Kad liječnik posumnja na gripu, svi uzorci šalju se na testiranje u laboratorij za influencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo




  Mjere zaštite



- prati ruke



 - izbjegavati okupljanja većeg broja ljudi



- prekriti ruke kad se kiše



- dezinficirati prostor, podove i radne površine



- u slučaju sumnje da je riječ o gripi otići k obiteljskom liječniku ili u bolnicu



- na aerodromima i kolodvorima što manje se zadržavati u zatvorenom prostoru



Simptomi gripe



- glavobolja, groznica, suhi kašalj



- temperatura od 38 do 41 stupanj Celzijev



- temperatura naglo raste prva 24 sata i može potrajati tjedan dana



- bolovi u mišićima i zglobovima



- grlobolja



- opća malaksalost



- globolja  i kašalj



- pečenje očiju i osjetljivost na svjetlo






Goranka Jureško
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:18