EMISIJA O ARBITRAŽI

NAPETA DEBATA U OTVORENOM: PETIR SE POSVAĐALA S BIVŠIM SLOVENSKIM MINISTROM 'Nema potrebe da povisujete ton, znam točno što je Juncker rekao!'

 
 CROPIX

U HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno' u utorak se raspravljalo o tome je li se Europska komisija nakon izjave koju je njezin predsjednik Jean-Claude Juncker u društvu slovenskog šefa države Boruta Pahora dao u ponedjeljak, svrstala na stranu Slovenije u provedbi arbitraže.

Podsjetimo, Juncker je rekao da granični spor između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, već utječe na cijelu Europsku uniju koja nastavlja posredovati na temelju arbitražne presude, ali će spor utjecati na europski put zemalja zapadnog Balkana jer EU više neće dopustiti ulazak nove članice s neriješenim graničnim pitanjem.

Slovenski su mediji Junckerove izjave ocijenili povoljnima za stajalište Ljubljane jer je rekao da arbitražno rješenje nije samo bilateralno pitanje, nego i stvar važna za Europsku uniju i zapadni Balkan.

Istodobno mediji ocjenjuju da Juncker nije ponudio konkretno rješenje kako uvjeriti Hrvatsku da primijeni presudu iako je ponovio želju Komisije da posreduje u tome kako najbolje primijeniti arbitražno rješenje bez izgreda.

U 'Otvorenom' su gostovali predsjednik Euromediteranskog foruma i nekadašnji zastupnik HSP-a u Hrvatskom saboru Tonči Tadić, bivši slovenski ministar vanjskih poslova i europski zastupnik Ivo Vajgl, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, bivši hrvatski predsjednik i stručnjak za međunarodno pravo koji je svojedobno u Saboru digao ruku protiv arbitražnog sporazuma Ivo Josipović, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić i saborski zastupnik Mosta i ustavnopravni stručnjak Robert Podolnjak.

- Nema nikakvog govora da je Komisija stala na bilo čiju stranu, smatra Metelko Zgombić.

- Predsjednik EK daje raznorazne izjave, ali konstanta je jedna jedina - razgovarajte dijalogom, riješite dijalogom ovo pitanje, naglasila je, i potpuno odbacuje da je Juncker stao na stranu Slovenije.

Metelko Zgombić kaže da je Hrvatska sa Slovencima vodila niz razgovora i da hrvatski prijedlog nije isključivo nastao od hrvatskih stajališta, nego je uključio slovensku stranu.

- Vjerujemo da je postavljen temelj za rješavanje ovog pitanja, kazala je.

Vajgl: 'Nitko nije želio arbitražu'

Ivo Vajgl kaže da bi volio da se slovenski vojnici povuku sa Svete Gere.

- Nema smisla da danas imamo toliko sudionika u razgovoru, i da pričamo o nečemu što bi moglo imati propagandni efekt. Činjenica je da je EK od početka izražavala stav da treba provesti arbitražnu odluku i pridržavati se normi međunarodnog prava. Juncker je podsjetio da je to pitanje koje zanima EU i koje je bitno za buduće odnose u Jugoistočnoj Europi, rekao je Vajgl i dodao da se slaže s njim.

- Kad je RH ulazila u EU smatrao sam da bi trebalo bilateralno riješiti otvorena pitanja pa se ne bi trebalo ići na arbitražu jer je ona bila izlaz u nuždi. Nitko je nije želio, ali smo prihvatili obavezu da ćemo provesti njezine rezultate. Slovenija je to prihvatila, a Hrvatska nije, kazao je.

HRT je potom pustio dio snimke razgovora nekadašnjeg slovenskog arbitra Jerneja Sekolca i bivše agentice slovenske vlade pri Arbitražnom sudu Simone Drenik iz koje je vidljivo da su u nedopuštenom dosluhu zbog čega je kasnije Hrvatska čitav arbitražni proces proglasila kompromitiranim te se povukla iz njega smatrajući ga nevažećim.

- Nitko nije prisluškivao razgovore hrvatskog arbitra profesora Vukasa, tu ne treba izigravati ignoranciju jer naravno da se pregovarači konzultiraju sa svojim vladama i to je dio igre kojom se dolazi do željenog rezultata, kazao je Vajgl kad je došao do riječi, pa nastavio:

- Neobično je samo to kad se to pojavi i kad se jedan razgovor indiskretno snimi, kazao je.

- To nije ozbiljan argument, nego politički. Kad je arbitražni sud donio odluku da kršenje pravila nije bio temelj za prekidanje rada, danas je nebitno ponovno preslušavati te snimke. Vrijeme je da razgovaramo o tome kako da opet izgradimo dobre odnose između dvije susjedne zemlje, kazao je.

'Slovenske majmunarije'

Tonči Tadić je rekao da već dugo prati 'majmunarije' koje slovenska strana, kako kaže, izvodi oko svega.

- To je pitanje Schengena, Ljubljanske banke, granice... To nije ponašanje dobrog susjeda, prestanimo se zavaravati, kazao je Tadić i rekao da je razlog arbitraže bio taj što Slovenija ne priznaje niti jedan sud.

- I pristaju samo na arbitražu pod uvjetima koji njoj pašu. Hrvatska treba biti dosljedna u obrani međunarodnog prava jer su njegova kršenja od ove priče sa Slovenijom sutra moguća s drugima, s BiH, Crnom Gorom, Srbijom... Nas je, napominjem, Slovenija godinama prokazivala kao 'lošeg lika', ali sad je vrijeme da se ovo završi bilateralno, kaže Tadić.

Ivo Josipović smatra da je ovo bio kompromitiran postupak što nam je dobro došlo jer su uvjeti za ulazak u njega bili jedna vrsta ucjene.

Josipović je bio među zastupnicima koji su glasali protiv ovog ugovora pa mu je, kaže, bilo dobro što je Slovenija dala razlog da se proces prekine. Kaže da je za to da ispoštujemo odluku koju bi donio međunarodni sud.

- Mislim da je naša ekipa odradila sjajan posao i posao je bio super. Možda ni rezultat arbitraže nije loš, puno je ispod očekivanja Slovenije, ali stvar je principa. Da je ovaj isti rezultat došao od međunarodnog suda ja bih prvi rekao da moramo ispoštovati, ali nakon svega što se dogodilo, postoji ozbiljan problem, kazao je Josipović.

Petir i Vajgl ušli u raspravu dok su stajali jedno pored drugog

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir ranije u utorak uputila je pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru vezano uz arbitražnu odluku koja se odnosi na granični spor između Hrvatske i Slovenije.

U Otvorenom je rekla da je pismo poslala da u šumu informacija objasni zašto je Hrvatska htjela izaći iz arbitražnog postupka, a to je dokazano kršenje sporazuma i nedozvoljene komunikacije.

- Riječ je o bilateralnom pitanju koje se treba riješiti mirnim putem. Činjenica je da se pokušalo uključiti EK u to no da nema potrebe za tim, rekla je Petir, na što se ubacio Vajgl koji joj je rekao "nije to istina, rekao je da je to pitanje koje se tiče cijele Europske unije i budućnosti odnosa u Jugoistočnoj Europi. Nemojte danas izmišljati da je Juncker jučer rekao nešto drugo".

Inače, oni su u emisiju bili uključeni izravno iz Europskog parlamenta te su pritom stajali jedno pored drugog u istom kadru.

Petir mu je rekla da nema potrebe da povisuje ton.

- Istina je na hrvatskoj strani jer Slovenija krši međunarodno pravo, to nije prvi put, 1993. i 1994. su si prisvojili teritorijalno more, četiri sela itd., rekla je.

Petir se nije dala prekinuti pa je dodala da 'Slovenija često donosi jednostrane odluke koje su u suprotnosti s vrijednostima EU, i da je jedan primjer toga to što prijeti da će ponovno blokirati Hrvatsku oko ulaska u Schengen'.

Podolnjak: I druge države su proglasile isključivi gospodarski pojas, što čeka Hrvatska?
Zagreb, 050517.
Sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politicki sustav na cijem dnevnom redu je zahtjev za misljenjem o povredi poslovnika Hrvatskog sabora, koji je podnio SDP-ov saborski zastupnik Pedja Grbin .
Na fotografiji: Robert Podolnjak.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Robert Podolnjak / HANZA MEDIA

Robert Podolnjak je kazao da su brojne članice EU iskoristile svoje pravo da proglase isključivi gospodarski pojas i da bi i Hrvatska trebala učiniti isto.

- Zbog čega bismo se mi odrekli našeg suverenog prava u zaštiti naših nacionalnih resursa? I nisu umjetni otoci razlog. Zaštita gospodarske koristi je razlog, smatra Podolnjak, a Metelko Zgombić je rekla da se ZERP (Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas) smatra jednako ribolovnim pojasom kao ekološki pojasevi.

- Na prijedlog Hrvatske jednako kao na prijedlog druge članice, EK je ta koja donosi ribolovna pravila. RH ima instrument da upravo uređuje ribolov i u području ZERP-a, rekla je.

Josipović smatra da su razlozi neproglašavanja isključivo politički, da je Vlada na čelu s Jadrankom Kosor smatrala da bi to bilo štetno i da Hrvatska nije imala resurse da koristi prava iz tog statusa.

Vajgl je na kraju emisije rekao da smatra da se o ZERP-u priča da se kontrira arbitražnoj presudi i da se ignorira granica koju je odredio sud.

- Odluka arbitražnog suda još uvijek stoji i o njoj treba pričati, ne slažem se s Josipovićem, kazao je, a Josipović je odgovorio da mu se čini da ga nije dobro slušao.

- Isključivo sam govorio o načelnom rješenju, kazao je.

Petir je zaključila da je ZERP suspendiran i da je ovog trenutka more europsko, 'što znači da sad svatko može doći u naše more i zagrabiti', zbog čega jest za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:55