NEUGODNO

NAPETA SITUACIJA KRAJ KORNATA Trajektu s 250 ljudi koji plovi na liniji Split-Ancona otkazao motor, brod pluta na 10 milja od otoka

 
Ilustracija
 Božidar Vukičević / Hanza Media

Trajekt Aureila ciparske brodarske kompanije, koji plovi na redovitoj liniji Ancona – Split, rano jutros doživio je havariju deset milja od Kornata u hrvatskim vodama, a iz Ancone prema Splitu je isplovio sinoć u 20,30 sati.

- Trajektu je otkazao jedan od motora jutros nešto prije pet sati, a tome nas je izvijestio i zatražio pomoć agent brodarske kompanije.

Očekuje se da će dva tegljača koja je Centar za traganje i spašavanje na moru uputio prema trajektu Aurelia uskoro presresti brod koji pluta te će ga otegliti do najbliže luke, rečeno nam je u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Brod od 150 metara počeo je kako navode u Ministarstvu, odstupati od kursa između 4 i 4.30 sati ujutro. Prema njihovim informacijama, brodu je zakazao jedan od dva motora, te su odmah prema njemu upućena dva premorkera, no zbog nevremena, oni su vraćeni, pa su u pomoć poslana dva jača broda.

U novom pokušaju spašavanja, iz zadarske luke Gaženica prema trajetku su isplovili tegljači Polluy i Venus riječke kompanije 'Jandranski pomorski servis. Riječ o većim i jačim tegljačima od 'Brodospasovih' remorkera koji se zbog jakog juga nisu mogli probiti prema trajektu Aurelia.

"Prema trajektu upućena na su dva remorkera. Prema mojim saznanjima na brodu je oko 250 putnika i oko pedesetak automobila" - kazao nam je šibenski lučki kapetan Robert Baljkas.

Inače, ovaj feribot u vlasništvu je talijanske brodarske kompanije SNAV, a plovi pod ciparskom zastavom.

Trajekt i dalje pluta na lokaciji 10 milja jugozapadno od Kornata. Situacija je vrlo neugodna jer veliki valovi valjaju brod, a prema dostupnim informacijama na brodu za sada nema ozlijeđenih i nema materijalne štete.

Slobodna Dalmacija
Trajekt Aurelia / Ilustracija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:56