JESTE LI I VI MEĐU NJIMA?

NAPOKON DOBRA VIJEST ZA OŠTEĆENE Jedna od naših najvećih turističkih agencija i službeno u stečaju, počinje isplata odšteta putnicima

 
 Davor Pongracic / Ilustracija / CROPIX

Točno dva mjeseca nakon što je Matko Bolanča na konferenciji za medije objavio da je njegova turistička agencija Kompas u problemima, zagrebački je Trgovački sud 12. prosinca otvorio stečajni postupak nad tom tvrtkom.

To je dosad prva dobra vijest za oštećene potrošače koji su putem ove agencije kupili i platili putovanja koja nisu konzumirali jer osiguravajuća kuća Euroherc tek sad može početi isplatu obeštećenja, no s obzirom na to da je Kompas u svrhu osiguranja za slučaj stečaja osigurao samo 300 tisuća kuna, čini se da će se uspjeti namiriti samo oni koji su u predaji odštetnog zahtjeva bili najbrži.

Kako stoji u rješenju koje je ovih dana objavio Trgovački sud, odluka o pokretanju stečaja, na zahtjev Kompasova menadžmenta, odobrena je nakon što je utvrđeno da je dužnik blokiran dulje od 60 dana, da nije sposoban za plaćanje, ali ima evidentiranu dugotrajnu i kratkotrajnu imovinu u ukupnom iznosu od 7,4 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna kuna više od iznosa potraživanja.

Dodatno, dužnik kasni s isplatom plaća zaposlenicima dulje od 30 dana, ne uplaćuje doprinose i poreze, ima 3,3 milijuna kuna nepodmirenih obveza, a iz izvješća o solventnosti, koje je tvrtka također predala sudu, vidljivo je da je na transakcijskim računima trenutno u minusu od 3 lipe.

Sljedeće ročište u stečajnom postupku sud je zakazao za 14. ožujka, a stečajnom upraviteljicom proglašena je Dejana Ivanović.

Podsjetimo, nakon financijskih problema u kojima se zatekao Kompas, Jutarnji list prije mjesec dana otkrio je da je u blokadi i druga tvrtka u vlasništvu Matka Bolanče, Fleet rent-a-car.

Tad je Fleet sve poslovne račune u blokadi imao dulje od dva tjedna, a od petka se taj period popeo na 55 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:37