DODJELA POMOĆI

NAPOKON DOGOVOR 'Novac neće dobiti svi evakuirani, samo oni čije su kuće bile pod vodom'

Gunja, 060614.Mjestani Gunje i brojni volonteri iz cijele Hrvatske ciste mjesto od posljedica poplave.Na fotografiji: ulice Gunje zatrpane smecem iz poplavljenih kuca.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX / copyrighted

ŽUPANJA - Napokon su za isti stol sjeli predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić, izvršni direktor ove organizacije Robert Markt i načelnici Općina Gunja, Drenovci i Vrbanja.

Tema - raspodjela prikupljene humanitarne pomoći u iznosu od preko 63 milijuna kuna.

Sastanak, koji se trebao dogoditi puno prije, jer bi tada sasvim sigurno izbjegli teške riječi, optužbe, prozivanja i ružna slika koja je odaslana, održan je u Županji. Da su se Jelić i Markt s jedne te načelnici Hrvoje Lucić, Jakša Šestić i Ivica Sep s druge strane trebali sastati puno ranije govore i rezultati njihovog nedjeljnog poslijepodnevnog „summita“.

Dogovoreno je da će se novac ipak isplaćivati u pravednijem obliku. Neće ga naime dobiti svi koji su bili evakuirani iz sela Cvelferije, već samo oni kojima su kuće potopljene. I to samo oni koji stvarno žive u tim kućama, ali ne i oni koji su na prijavljeni na tim adresama kako bi ostvarili neke druge pogodnosti.

Podsjetimo, HCK je u petak objavio kako će po 4000 kuna dobiti svaka osoba s njihovog popisa, a takvih je 8723 s tendencijom porasta za još oko tri tisuće osoba.

Gunjanski načelnik Hrvoje Lucić, koji je do sada s Marktom bio na „ratnoj nozi“, odmah se oglasio kazavši da mu je ta brojka previsoka. Prema podacima županijskih komisija naime u potopljenim kućama šest sela Cvelferije živjelo je nešto više od 5500 osoba. Lucić je naglasio da „nije normalno da jednako dobiju oni kojima ni dvorišta ni kuće nisu poplavljene, kao i oni koji su ostali bez svega.“

- Odmah je kontaktiran potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te će se u koordinaciji s nama načelnicima i županijskim komisijama napraviti konačan popis onih koji će dobiti pomoć. Mi u Gunji točno znamo koliko u kojoj kući živi ljudi i samo će oni dobiti novac. Oni koji su se na te adrese prijavili kako bi imali putovnicu, a realno žive u BiH ili drugim državama neće moći dobiti ovih 4000 kuna. Mislimo da je to pravedno - rekao je Lucić, dodavši kako se ono osobno ispričao čelnicima HCK zbog teških riječi koje je izrekao na njihov račun.

- Neću se više vraćati na ono što je bilo. Imam svoje mišljenje o tome, ali daljni sukobi nam ne trebaju i zato sam se ispričao ako su ih moje riječi povrijedile - rekao je Lucić.

Isplata novca dakle ipak neće početi u ponedjeljak, već sredinom sljedećeg tjedna, a nakon što se napokon usklade popisi. Nevjerojatno je da je cijela afera zapravo i izbila nakon što su iz HCK pozvali sve institucije da im pomognu u usklađivanju popisa, što su doduše učinili pomalo neprimjereno optuživši Vladu da je kriva zbog toga što nema popisa. Nakon toga krenula je lavina koju je bilo nemoguće zaustaviti, pri čemu je cijeloj akciji, ali i budućim sličnim akcijama učinjena velika šteta, jer su se stvari na kraju vratile na početnu točku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 05:06