PROŠLO JE 27 GODINA...

NAPOKON PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA SVIREPI ZLOČIN U PETRINJI 1991. Srpski specijalci upali su u kuću i smaknuli cijelu obitelj!

 
Ilustracija
 Stringer / REUTERS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je, 27 godina nakon počinjenja svirepog zločina, optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije, starih 71 i 62 godine zbog ratnog zločina u Petrinji 1991. godine.

Okrivljenike se tereti da su noću sa 4. na 5. studenog 1991. kao pripadnici specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine došli do kuće u Petrinji na adresi Ivana Meštrovića 11 u kojoj su zatekli članove obitelji Kozbašić, koje su usmrtili pucajući iz svog osobnog naoružanja.

Dvojica optuženih za počinjenje ratnog zločina, ušla su u kuću Kozbašića te u prizemlju kuće ubili djecu, 9-godišnjeg Alena, a u potkrovlju 13-godišnju Tamaru, te njihove roditelje Milana Kozbašića (1952.) i Gordanu Kozbašić, rođenu Grbić (1954.) Svi su ubijeni iz tzv. škorpiona - hicem iz blizine u glavu, kroz jastuk.

U vrijeme ubojstva Petrinja je već gotovo dva mjeseca bila okupirana. Zauzele su je snage JNA i teritorijalne obrane, a Milan Kozbašić, Hrvat po nacionalnosti, ostao je sa svojom obitelji, suprugom Gordanom, koja je bila Srpkinja, te djecom Alenom (8) i Tamarom (13) u svom domu u Ulici Ivana Meštrovića.

Kako stoji u optužnici, ubojice su, kada bježali s mjesta zločina, ukrali odjeću svojih žrtava, te Milanov zlatni lanac. Milan Kozbašić je do izbijanja rata imao gostionicu u Petrinji. Njegova supruga Gordana radila je kao medicinska sestra u Domu zdravlja.

Budući da dvojica optuženih pripadnika srpske paravojske nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, Županijsko državno odvjetništvo je zatražilo da im se odredi istražni zatvor. Određivanje istražnog zatvora preduvjet je za raspisivanje tjeralice za njima jer su nedostupni hrvatskim vlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:29