IVA PIGLIĆ LAZIĆ

Napravila sam prvi online vodič za gay turiste u Hrvatskoj

I nije to mjesto samo za traženje smještaja, nego i za usluge kao što je gay friendly osobni vozač
 Matija Djanješić / CROPIX

Rab je prvo gay friendly mjesto u Hrvatskoj, zbog čega je zaslužio naziv “otok sreće”. A kamo se još uputiti ako ste jedan od 300.000 turista koliko ih je godišnje u potrazi za gay friendly odmorom u Hrvatskoj odnedavno možete saznati na web stranici Gaytravelcroatia.net.

- Budući da je ovaj mjesec obilježen duginim bojama, činilo nam se zgodnim da upravo sada izađemo u eter - govori nam Iva Piglić Lazić, autorica ovoga projekta, koja je dobila ideju o pokretanju stranice nakon što je na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani istraživala tu temu - “Gay turizam u Hrvatskoj”.

Homofoba ima malo

Na njezinoj stranici, lansiranoj prije tjedan dana, tako možete saznati detalje o najboljim smještajima koje će objeručke dočekati dva muškarca koja se drže za ruku, rezervirati odmor na kruzeru, zatražiti vodiča lokalca, saznati koji se eventi preporučuju za gay turiste te se čak raspitati za personalizirani plan puta u koji mogu biti uključeni luksuzna putovanja brodom, osobni vozač, iznajmljivanje automobila...

- Ne postoji kvalifikacija po kojoj neko mjesto možemo definirati kao gay friendly ili ne. Postoje samo mjesta u Hrvatskoj koja su turistički razvijenija nego neka druga pa smo na taj način napravili ovaj primarni odabir. Budući da je portal kratko u funkciji, konstantno će se na našoj mapi povećavati broj gradova. Općenite sam podatke prikupljala posljednje tri godine, vršila ankete unutar gay populacije, a na stranici efektivno svakoga dana radi cijeli tim ljudi. Ja sam samo autor projekta - kaže Piglić Lazić, čiji uži tim čini još četvero ljudi.

Matija Djanješić / CROPIX

Na stranici će se, kaže, nuditi “klubovi, barovi, saloni za uljepšavanje, estetska medicina i sve ono što gay populaciju čini sretnom”.

- Eksplicitno smo protiv bilo kakvih seksualnih sadržaja jer je naglasak na tome da je gay subkultura turistička manjina koja želi posjećivati mjesta u kojima su dobrodošla. Vjerujem da je Hrvatska suvremena država i da je ‘hejtanje’ samo preuzet obrazac ponašanja od nekih prijašnjih generacija, kada nam je režim u kojem smo živjeli nametnuo to kao nešto negativno. Mislim da homofoba ima vrlo malo. Hrvati su dobar i empatičan narod - sigurna je Iva.

Ipak, objašnjava da se gay populacija zna naći pred određenim dilemama. - Ideja o ovome postoji već tri godine, kada sam u razgovoru sa svojim gay prijateljima shvatila da ne znaju kamo ići kad posjete neki naš grad. ‘Novca imamo, a ne znamo gdje ga potrošiti jer ne znamo gdje smo dobrodošli’, tako je to otprilike zvučalo - kaže ova Riječanka pa dodaje da se od gay turizma u svijetu godišnje obrne vrtoglavih 150 milijardi američkih dolara. - To su gosti više platežne moći, nisu opterećeni kreditima, uglavnom nemaju djecu, s priljevom tijekom cijele godine jer se ne ravnaju prema školskim praznicima. I uglavnom su veliki gurmani koji vole plesati i zabavljati se - kaže.

Restorani za vjenčanja

Detaljnije nam tumači što točno razlikuje “obični” smještaj od onoga koji je gay friendly. - Najbanalnije rečeno, gay parovi bi prije svega voljeli da ih s čuđenjem ne gledaju kada se prijavljuju u smještajnim jedinicama koje su odabrali i koje plaćaju. Inače su interesi stranih turista usmjereni na klubove i restorane. Prilično je velik interes usmjeren i na restorane u kojima bi bili dobrodošli uslijed sklapanja partnerske zajednice, odnosno vjenčanja. Često pritom ne pitaju za cijenu - kaže Iva.

Osobno joj je posebno zanimljva usluga iznajmljivanja lokalnih vodiča. Na stranici se svatko može prijaviti da provede turiste po svojem gradu. - Može se prijaviti svatko tko je osposobljen za taj posao. Taj mi je segment posebno simpatičan jer je sjajno upoznavati nove ljude, pogotovo ako su drugačiji od nas. Tako rastemo - kaže, pa nam objašnjava da su portali poput njezina već uobičajena stvar u svijetu. - Ima ih jako, jako puno, diljem svijeta. Amerika je u prednosti, naravno. Interesantno je da je upravo, uz Berlin, u Izraelu najveći Gay Pride, tako da nekog pravila i nema. Ima tu još puno posla, ali i interesa - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:05