SLUČAJ ŠVICARAC

'NAŠ JE VEĆI!' Lalovac se pohvalio moćnim arsenalom i bankama poručio da im ne bi bilo pametno tužiti državu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.08.2015. u 23:54

CROPIX

Gostujući u emisiji RTL Direkt ministar financija Boris Lalovac govorio je o Vladinom planu za rješenje problema kredita u švicarskim francima. Na pitanje voditelja Zorana Šprajca kako to da je Vlada uopće išla sa svojom, kako ju je nazvao, radikalnom odlukom, koja nije na liniji prijedloga HNB-a i banaka, ministar je odgovorio da Vlada ima širu definiciju socijalno ugroženih građana nego što je imaju banke.

'U tom kontekstu smo rekli da je to njihov redovni posao da vide kako pomoći ljudima koji nikako ne mogu otplaćivati rate i vidjeli smo da to nije zadovoljavalo naše kriterije. Budući da smo htjeli jednom zauvijek presjeći s tim švicarcem, jer zadnjih šest, sedam godina samo o tome pričamo, ljudi su pod velikim stresom, ne mogu planirati svoju budućnost, odluka je bila zbog toga da ne ulazimo u nikakve kriterije nego da sve kredite konvertiramo i da napokon pustimo ljude da žive', pojasnio je ministar.

Na Šprajcovu opasku da u bankama skreću pozornost da je Europska komisija u svom izvješću tražila da se rješenje traži prvenstveno samo za one koji su u socijalnoj nevolji i da se to ne rješava ovakvim zakonskim aktima, Lalovac uzvraća konstatacijom da hrvatska Vlada ima pravo regulirati svoje unutarnje tržište.

'Znamo da je ovo jedan težak i bolan proces koji dugo traje, tako da u ovom dijelu štitimo svakog ugroženog, bez obzira je li on socijalni kriterij ili ne', kazao je Lalovac.

Tvrdi da je svaka banka pojedinačno u komunikaciji s Banskim dvorima dala podršku Vladinom rješenju, ali da se na razini sektora nisu uspjele dogovoriti jer u svojim portfeljima imaju različitu strukturu švicaraca pa će nositi i različit teret.

Na Šprajcovu primjedbu da bi, kako ga je upozorio jedan neimenovani bankar, banke nakon izmjena zakona mogle tužiti državu i tražiti odštetu zbog izravne intervencije u ugovorni odnos, Lalovac je odgovorio da misli da do toga neće doći jer je bankama država najveći klijent.

'Hrvatski građani kroz svu tu potrošnju plaćaju tim istim bankama skoro 10 milijardi kuna kamata godišnje i mislim da im to nije pametno. Mislim da im taj spor ne bi prošao, ukoliko ja budem ministar i ostaje ova vlada. Ukoliko banke krenu s tužbom, naš (Vladin) arsenal je veći', primijetio je ministar.

'Prilikom otvaranja kredita, u svim današnjim procjenama, vidjeli ste da nisu vodili upravljanje rizicima. Doveli su ljude u dužničko ropstvo i mi samo dajemo priliku da iz njega izađu, da počnu živjeti', dodao je.

Izdvajamo