NANOSE VELIKU ŠTETU

NAŠ JEDINSTVENI PRIRODNI REZERVAT VODI ŽESTOKU BITKU S KRIVOLOVCIMA 'Ulažemo velike napore da spriječimo te ljude, ali oni ne miruju'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.05.2019. u 17:51

Osijek, Kopacki rit, 030515.
Nova setnica u Parku prirode Kopacki rit nalazi se na glavnom ulazu na jezeru Mali Sakadas i duga je priblizno 2,5 kilometra od cega je oko 1800 metara sagradeno iskljucivo od drveta. Kopacki rit je jedna od najvecih mocvarnih nizina u Europi, a posjetitelji ovog baranjskog bisera mogu uzivati u novim sadrzajima. Tako je i vecina osjecana nedjeljno proljetno popodne provela setajuci u prirodi. Na fotografiji: Nova setnica na jezeru Mali Sakadas u PP Kopacki rit.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Kopački rit

Iz Parka prirode Kopačkoga rita u četvrtak je odvezeno na uništavanje više od 700 metara ribarskih mreža i ostaloga ribolovnog alata koje je od 2017. pronašla Služba čuvara prirode pronašla.

Kako je rekla voditeljica Službe čuvara prirode Ljubica Šunjić, riječ je o više od 700 metara mreža zaplijenjenih 2017., 2018. i ove godine te o velikoj količini drugoga nedopuštenog alata koji služi za ribolov.

"Ulažemo velike napore da spriječimo krivolov, pogotovo u ovo doba godine, kad je većina ribe u mrijestu, a ribokradice nanose veliku štetu ribljem fondu jer love riblje matice", rekla je Šunjić.

Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Tomislav Bogdanović je rekao kako je glavni cilj te ustanove maksimalno zaštititi prirodno bogatstvo.

"Ovolika količina mreža i drugog alata dokaz je da naša čuvarska služba dobro obavlja svoj posao, ali, nažalost, pokazuje da krivolovci ne miruju", dodao je Bogdanović.

Glavni inspektor u Inspekciji zaštite prirode Državnog inspektorata Željko Vuković, koji na području Kopačkoga rita godinama provodi inspekciju, rekao je kako se zadnjih petnaestak godina stanje nije poboljšalo te da je još prisutna velika kriminalna eksploatacija prirodnih resursa. Podsjetio je da je Kopački rit, nakon delte Dunava, drugo najveće prirodno mrjestilište ribe u Europi te je dodao kako "i krivolovci to dobro znaju i koriste".

"Državni inspektorat u suradnji s policijom radi na detektiranju pojedinaca i skupina koje su uključene u nezakoniti lov ribe i imamo u tome i određenih rezultata. Mogu samo pohvaliti rad čuvarske službe, koja nije brojna, a ipak postiže vrhunske rezultate u zapljeni nezakonitog oruđa", rekao je Vuković.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo