IGOR ŠTAGLJAR

NAŠ UGLEDNI ZNANSTVENIK SVJETSKOG GLASA OGORČEN 'I onda se naši političari čude kada nam mladi odlaze u inozemstvo i još ih k tomu kritiziraju!'

'Od kanadskih i američkih znanstvenih fondacija namaknuo sam milijunska sredstva za istraživanja,  ali nisam u stanju dobiti financiranje projekta u Hrvatskoj'
 Snimke; Tom Dubravec/CROPIX / CROPIX

Molekularni biolog Igor Štagljar reagirao je oštro putem Facebooka na odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je odbilo financirati projekt 'Inovativnom tehnologijom do novih terapeutskih rješenja u liječenju karcinoma ne-malih stanica pluća povezanih s mutacijama u K-RAS genu'.

Štagljar je svjetski ugledni znanstvenik i profesor je na Sveučilištu u Torontu, a radio je i na Sveučilištu u Zürichu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Većina ljudi iz Hrvatske koja je uključena u njen znanstveni život upoznata je s činjenicom da sam se od 1. rujna 2017. djelomično vratio u Hrvatsku jer sam prihvatio poziciju voditelja laboratorija na splitskom Institutu za Istraživanje života (engleski Mediterranean Institute for Life Sciences - MedILS). Ta funkcija mi dopušta da se natječem za projekte koje raspisuju MZO i Hrvatska znanstvena zaklada (HZZ). Moj prvi projekt pod nazivom 'Inovativnom tehnologijom do novih terapeutskih rješenja u liječenju karcinoma ne-malih stanica pluća povezanih s mutacijama u K-RAS genu - sam prijavio 1. listopada 2017. godine, i to u suradnji s kolegama kliničarima s KBC Jordanovac, akademikom Miroslavom Samaržijom i profesorom Markom Jakopovićem.

Mislim da nije potrebno naglasiti da su dotični kolege prepoznati kako vrhunski stručnjaci u području liječenja karcinoma pluća u međunarodnim razmjerima, a ja bih se usudio reći da se radi o našim najboljim liječnicima u tom području. Naš projekt kojeg smo poslali na evaluaciju u Ministarstvo prije 16 mjeseci je prvi u svijetu koji opisuje primjenu naše nove inovativne metode za pronalaženje lijekova protiv najučestalije forme karcinoma pluća ne-malih stanica uzrokovane mutacijama u K-RAS genu i temelji se na našem nedavnom otkriću tri lijeka protiv slične forme karcinoma pluća ne-malih stanica, ali uzrokovana mutacijama u EGFR genu. Važno je spomenuti da su naša nova tehnologija i ta tri lijeka nedavno opisana u dva odvojena međunarodna patenta.

Široj javnosti je poznato da sam svojim dosadašnjim radom u Torontu na kompetitivnim natječajima od kanadskih i američkih znanstvenih fondacija namaknuo milijunska sredstva za istraživanja u ovom području (točnije oko 27 milijuna kanadskih dolara u posljednjih 10 godina), ali, kao što možete primijetiti, zajedno s vrhunskim timom stručnjaka u području liječenja karcinoma pluća iz Hrvatske nisam u stanju dobiti financiranje projekta u Hrvatskoj. Nadalje, MZO-u je trebalo 16 mjeseci - od 1. listopada 2017. do današnjeg dana, 29. siječnja 2019. - da ocijeni naš projekt što je presedan svjetskih razmjera.

Na kraju, moram spomenuti da me najviše zabrinjava činjenica da smo moji kolege Samaržija, Jakopović i ja dobili 7 od maksimalnih 14 bodova za stavku pod naslovom “Opseg i snaga partnerstva”.

Nakon gore navedenog pozivam Vas da sami prosudite radi li Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dobar posao, te da li potiče izvrsnost u hrvatskoj znanosti. Ovakvu je odluku teško interpretirati na bilo koji način osim da znanstvenici iz Hrvatske koji su uspjeli u inozemstvu nisu nimalo dobrodošli u svojim nastojanjima da joj vrate nešto od svog bogatog znanja.

I onda se naši političari čude kada nam mladi odlaze u inozemstvo i još ih k tomu kritiziraju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:01