MLADEN BRATIĆ

'NAŠA JE DUŽNOST SJEĆATI SE NAJHRABRIJIH I NAJBOLJIH MEĐU NAMA' U Novom Sadu otkrivena spomen ploča zapovjedniku napada na Vukovar

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

U vojnom kompleksu Vojske Srbije (VS) u Novom Sadu u petak je, u sklopu obilježavanja dana 1. brigade Kopnene vojske VS-a, otkrivena spomen-ploča zapovjedniku Novosadskog korpusa general-majoru Mladenu Bratiću, koji je predvodio napad postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar, te poginulim vojnicima tog korpusa.

U nazočnosti tridesetak časnika VS-a, te čelnika pokrajinske i gradske vlasti, predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović ocijenio je da se danas odaje počast uz sjećanje na "one koji su dali svoj život izvršavajući časno zadaće koju je postavilo zapovjedništvo države koju smo branili u teškim trenucima".

"Ponosan sam na činjenicu što smo smogli snage poslije gotovo 30 godina od tragičnih događaja otkriti spomen ploču", rekao je Mirović.

"Naša je dužnost da se sjećamo najhrabrijih, najboljih među nama, onih koji su časno obavljali svoje zadaće i svojim životima platili slobodu za nas i naš narod. Neka živi sjećanje na te heroje. Oni su svoje živote ugradili u temelje naše domovine", istaknuo je Mirović.

U spomen sobi govorio je i brigadni general Zoran Nasković i ocijenio da će ratni sukobi na prostoru bivše Jugosabvije 90-ih "ostati upampćeni kao krvavi sukobi bliskih i povezanih naroda".

Uz spomen-ploču generalu Mladenu Bratiću, otkrivena je i spomen ploča poginulim vojnicima Novosadskog korpusa, a te je obilježja blagoslovio svećenik Srpske pravoslavne crkve.

Prema neslužbenim informacijama riječ je o 200 poginulih, 36o ranjenih, dok se pet vodi kao nestalo.

Ceremoniji u spomen sobi nazočilo tridesetak časnika Vojske Srbije i uzvanika, a nakon govora vijence su položili vojvođanski premijer Mirović, general Nasković te gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Reagirajući u četvrtak na najavljeno otkrivanje spomen- ploče, koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocijenila je to kao „ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina“.

Kako se navodi u njihovu priopćenju, „Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine".

"Građanska Vojvodina smatra da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo obrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. stoljeća", te da "Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih obitelji živote pretvara u još veći pakao", stoji u priopćenju.

Koalicija nevladinih organizacija Vojvodine podsjetila je i na jedan od grafita koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u centru Novog Sada - "Novosadski korpuse - stidi se!".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je u Ženevi, komentirajući otkrivanje spomen ploče generalu bivše JNA Mladenu Bratiću koji je zapovijedao napadom na Vukovar, rekao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku, dužnosniku Nezavisne države Hrvatske, saveznice nacista u 2. svjetskom ratu.

"Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka", rekao je Vučić.

Hrvatska je u petak prosvjedovala kod srbijanskih vlasti zbog spomenika generalu bivše JNA koji je vodio napad na Vukovar 1991. i pozvala Beograd da prestane veličati zločine.

U diplomatskoj noti veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je taj čin i pozvalo srbijanske vlasti da prestanu relativizirati i veličati zločine.

Ministarstvo branitelja najoštrije osudilo podizanje spomenika Mladenu Bratiću

Ministarstvo hrvatskih branitelja u petak je najoštrije osudilo podizanje spomenika generalu bivše JNA Mladenu Bratiću u novosadskom kompleksu srbijanske vojske smatrajući nedopustivim i neprihvatljivim veličanje zločinaca agresorske JNA.

"U mjesecu kada se s tugom i boli prisjećamo žrtve Vukovara, s druge strane Dunava, u Republici Srbiji koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, otkriva se spomenik osobi izravno odgovornoj za zločine počinjene u Vukovaru", priopćuju iz Ministarstva branitelja te ističu da je otkrivanje tog spomenika u Novom Sadu najgora uvreda žrtvama zločina koji za posljedicu ima najveću masovnu grobnicu nakon Drugog svjetskog rata.

Poruke koje dolaze iz Srbije provokacija su, kažu, svim vukovarskim žrtvama iz Domovinskog rata, obiteljima poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, kao i onih čija je sudbina još uvijek nepoznata, zatočenicima srpskih koncentracijskih logora i svima prognanima iz svojih domova, provokacija su Hrvatskoj kao samostalnoj i suverenoj državi, obranjenoj i oslobođenoj u Domovinskom ratu.

Mladen Bratić bio je sljedbenik zločinačke politike Slobodana Miloševića i izvršitelj nedjela ozloglašene Jugoslavenske narodne armije. Kao zapovjednik napada na Vukovar, Bratić je bio jedan od predvodnika velikosrpske politike, za koju je odgovoran cijeli tadašnji politički i vojni vrh Srbije, a posljedica te politike je tromjesečna opsada Vukovara tijekom koje je ubijeno više od 2.700 ljudi i grad razoren do neprepoznatljivosti, navodi ministarstvo.

Hrvatska ponovno trpi velikosrpsku agresiju

Takvi postupci Republike Srbije, koji se u raznim oblicima godinama ponavljaju, konstantni su pokušaji revizije povijesti i "podjele krivnje", što, poručuju iz ministarstva hrvatskih branitelja, nije i ne može biti prihvatljivo.

Stoga, pozdravljaju odluku Vlade RH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova o upućivanju diplomatske note Republici Srbiji kojom se izražava najoštriji prosvjed zbog otkrivanja spomen-ploče Bratiću.

"Taj sramotan čin još je jedan u nizu neprihvatljivih poteza koje podupire i vlast Srbije, suzbijajući time sve dosadašnje napore normalizacije odnosa, kojima je preduvjet i otkrivanje informacija o nestalim osobama. Suživot i suradnja na svim područjima otežana je i gotovo nemoguća dok Hrvatska ponovno trpi velikosrpsku agresiju, ovaj put bez oružja, ali s obezvrijeđenim žrtvama", poručuje Miniarstvo branitelja u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:27