PREVARA

NASAMARILI JE OPTIČARI 'Rekli su mi da je pregled vida besplatan, ali na kraju me skupo koštao'

Ilustracija
 Flickr / www.SeniorLiving.Org

Zdravlje je najvažnije – uzrečica je koju često čujemo, a svima je već jasno kako su redoviti pregledi iznimno bitni kako bi se na vrijeme utvrdili eventualni zdravstveni problemi. Ipak, treba voditi računa o tome gdje obavljati preventivne preglede, budući da je sve više onih koji zloupotrebljavaju tržište i liječničku struku.

Proteklih dana nekoliko je primjedbi stiglo u redakciju Slobodne Dalmacije vezano uz preglede očiju. Naime, sve više optičarskih radnji nudi besplatne preglede vida, a prema riječima sugovornika Slobodne, takvi, često nestručni pregledi, rezultiraju naočalama s potpuno promašenim dioptrijama.

– U jednoj većoj splitskoj optičarskoj radnji otišla sam na besplatan pregled vida. Trajao je samo nekoliko minuta, nakon čega su mi odmah dali dioptriju. Kod njih sam kupila naočale, i to ne baš jeftine, pa pregled nisam platila. Nakon nekoliko tjedana glava mi je pucala i naočale nisam mogla više nositi, bilo je sasvim jasno da mi dioptrija ne odgovara. Otišla sam na novi pregled, ovaj put kod oftalmologa. Nevjerojatno, ali umjesto plus dva, moja dioptrija je minus tri! Taj tzv. besplatni pregled u optici na kraju me skupo koštao – tvrdi čitateljica Slobodne Dalmacije (točni podaci poznati redakciji).

Na sličan problem, dakle pogrešne dioptrije, ali i neuočavanje očnih bolesti, upozorilo je i još nekoliko Splićana. Tim slijedom novinari Slobodne kontaktirali su i nekoliko vodećih optičarskih radnji u gradu. Svi nude preglede vida, uglavnom koštaju sto kuna, no ako ćete kod njih kupiti stakla ili okvir, pregled je besplatan.

– Preglede obavlja naše osoblje, svi su redom stručnjaci – jednak odgovor dali su u nekoliko optika.

Na upit tko točno obavlja preglede, optičari ili oftalmolozi, zaposlenici su se uglavnom smeli.

– Stručno osoblje – ono je što se najčešće dalo čuti, a tek je jedna sugovornica rekla kako njezina optičarska radnja ima ugovor s oftalmologom. Zanimljivo je da je riječ o optici na koju je uputila čitateljica s početka priče.

S ovakvim postupcima upoznati su i sami oftalmolozi.

– Poštujmo struke, obrazovanje i znanja. Reći da optičar može obaviti pregled vida jednako kao oftalmolog, jednako je usporedbi kozmetičara s dermatologom. Više puta je Hrvatsko oftalmološko društvo upozoravalo na takve postupke. Da živimo u nekoj civiliziranijoj državi, posljedice bi bile gubitak dozvole za rad – kazao je prof. dr. sc. Kajo Bućan, primarijus, specijalist oftalmolog.

Važno je, dakle, znati kako je samo oftalmolog specijaliziran za bolesti očiju i vida, te jedini stručnjak koji može dijagnosticirati bolesti oka i propisati primjereno liječenje.

Kod optičara za leće i okvire

Optičar je tehničar sa završenom visokom majstorskom školom koji zna utvrditi kvalitetu vida u slučaju jednostavnih poremećaja. Njegova je važnost u znanju i umijeću pravilne izrade naočala, te u sposobnosti preporuke izbora pravilnih naočala i leća za naočale. Dakle, za odabir odgovarajućih leća i okvira za naočale treba se obratiti optičaru, a za svaki pregled vida nužno je otići oftalmologu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:19