ANTE ĆORUŠIĆ

'Naši ljudi koji su nam zatajili izlet u Austriju su dobri doktori, ali ovdje je u pitanju savjesnost. KBC funkcionira dobro, nema mjesta panici'

Ante Ćorušić
 Darko Tomas

Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić rekao je tijekom gostovanja u emisiji Tema dana Hrvatske radiotelevizije da centar funkcionira dobro te da nema mjesta panici.

Podsjećamo, među 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom koji su potvrđeni u posljednja 24 sata našla su se i tri liječnika KBC-a Zagreb koji su preko vikenda otputovali na skijanje u Austriji te se nakon toga vratili na posao bez da su ikome rekli što su preko vikenda radili. Zbog neodgovornog ponašanja tih liječnika, čak 140 djelatnika te bolnice završilo je u samoizolaciji.

Nakon ovog saznanja, ministar zdravstva Vili Beroš poslao je dopis svim bolničkim centrima da dostave popis svih djelatnika koji su u posljednja dva tjedna boravili u inozemstvu.

- Skupili smo se svi zajedno u zajedničkim interesima. U ovim teškim trenucima moramo biti odgovorni, a ovo se dogodilo, a nije se trebalo dogoditi - rekao je Ćorušić u Temi dana te dodao da vjeruje da nekih ozbiljnijih posljedica neće biti.

Nitko od pacijenata nije inficiran

Rekao je kako je na sjednici vijeća bolnice bila donesena odluka o preporuci da liječnici ne napuštaju Hrvatsku.

- Nažalost, oni to nisu ispoštivali. Tako Klinika za kardiologiju ima dva inficirana. Testovi su rađeni, i nitko od pacijenata koje su dotični kolege pregledavali nije inficiran, dodao je Ćorušić.

"Oni su dobri doktori, ali ovdje je u pitanju savjesnost"

Dodao je kako osobno ne poznaje te liječnike, zna "samo da su doktori" i da su u medicinskom smislu jako dobri. Međutim, rekao je kako u ovom slučaju nije u pitanju samo medicinski poziv nego i savjesnost, prema sebi, prema svojim bližnjima i društvu, kao i prema sustavu javnog zdravstva u Hrvatskoj.

- Još jednom apeliram na sve kolege. Moramo se koncentrirati na zajedništvo, na snazi su izvanredne mjere. Nisu oni jedini, zatražio sam popis i drugih zaposlenika bolnice koji su bili vani. Oni su u sustavu praćenja. Jedan dio neće morati u samoizolaciju, a drugi dio će zasigurno morati, rekao je.

U pričuvi "drugi ešalon" zdravstvenih djelatnika

Rad u bolnici nije ugrožen, još prije dva tjedna smo prešli smo na hitne slučajeve i maligne bolesnike, a jedan je ešalon ranije već stavljen u pričuvu. Tako je osiguran smještaj za novooboljele od ovog nesretnog virusa.

Napomenuo je kako se zaraza ne može zaustaviti, ali se može kontrolirati i obuzdati. Naše institucije rade dobar posao i mislim da ćemo iz ove situacije izaći kao pobjednici. Ožiljaka će biti, ali idemo dalje, poručio je Ćorušić.

Funkcioniranje Hitne službe

Objedinjeni bolnički hitni prijem u bolnici funkcionira normalno. Sad to radimo kroz trijažni sustav koji je smješten izvan bolnice. Tijekom prošlog vikenda opremljeno je 11 kontejnera za Objedinjeni hitni bolnički prijem i posebno za trudnice i posebno za imunokompromitirane bolesnike koji se liječe od malignih bolesti, rekao je Ćorušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:28