HRVATSKE ŠUME

Naši su motritelji prvi uočili i dojavili čak 70 posto požara

Krunoslav Jakupčić

Kako se saniraju opožarena područja, koje su novosti u prevenciji, kako Hrvatske šume planiraju unaprijediti protupožarne aktivnosti... Ovo su neke od važnijih tema o kojima će biti riječi na drugom panelu velike konferencije Jutarnjeg lista “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija” koja će se održati u zagrebačkoj Laubi 15. studenog.

Veliki šumski požari na području Dalmacije u Hrvatskim šumama upalili su alarm i mobilizirali sve službe za sanaciju šteta, ali i analizu dodatnih preventivnih radnji kako se katastrofe ne bi ponavljale.

Šume na kršu

Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o., kaže kako “od ukupnih 2,688.687 ha šuma i šumskog zemljišta RH gotovo 1,143.250 ha ili 43% zauzimaju šume na kršu, za koje je karakteristična velika vrijednost općekorisnih funkcija, što znači da one ispunjavaju svoju ekološku, socijalnu i socijalno-ekološku ulogu, pri čemu znatno utječu na kakvoću okoliša i zaštitu prirode, a imaju vrlo malu uporabnu vrijednost drvne mase”.

Te su šume često ugrožene šumskim požarima, najčešće uzrokovanim ljudskom nepažnjom, i zahtijevaju ulaganje golemih sredstava u prevenciju i zaštitu. Već godinama prosječna godišnja ulaganja Hrvatskih šuma d.o.o. u protupožarnu zaštitu iznose između 50 i 70 milijuna kuna, što je apsolutno najviše od svih državnih tijela, kaže Jakupčić. On ocjenjuje kako današnji uvjeti, počevši od globalnog zatopljenja, ekstremnih klimatskih promjena i geomorfološkog položaja Hrvatske, ne ulijevaju nadu da će požara u budućnosti biti manje.

- Požara će biti sve više na cijelom Mediteranu, ali ćemo nastojati da budu manjih razmjera. Stoga HŠ organizira motriteljsko-dojavnu službu, što znači da u šumama dežura više od 400 čuvara te imamo sklopljena 64 ugovora s DVD-ima za motrenje šuma. Kontinuirano radimo na izgradnji novih i održavanju postojećih motrionica za motriteljsko-dojavnu službu - naši zaposlenici na motrenju prvi su uočili i dojavili čak 70 posto požara - kaže Jakupčić.

Šumske ceste

Hrvatske šume rade i na izgradnji protupožarnih prometnica, odnosno prosjeka s elementima šumskih cesta; zaključno sa 2016. godinom izgrađeno je 3361,52 ha protupožarnih prosjeka te 5366,71 km protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste.

Nažalost, kaže predsjednik Uprave, protupožarne prometnice same po sebi ne mogu spriječiti požar jer one služe u prvom redu za komunikaciju i prolaz vatrogasnih vozila. Ističe i kako su održavane poljoprivredne površine također jako važne u prevenciji požara.

Autohtone vrste

- Sukladno Zakonu o šumama, na površinama kojima gospodari HŠ u roku od 3 godine provest ćemo sanaciju. Na požarišta se unose pionirske vrste karakteristične za to područje, a koje mogu opstati u tako teškim i oskudnim uvjetima. Kod nas su pionirske vrste alepski bor, crni bor, primorski bor, pinija i čempres koji svojim djelovanjem stvaraju uvjete u tlu i na tlu za povratak klimatogenih zajednica. Nakon što pionirska vrta popravi svojstva tla, odnosno stvori tlo, u sastojinu se unose autohtone vrste karakteristične za područje Mediterana, a to su hrast crnika, hrast medunac i cer - kaže Jakupčić.

Stručne službe HŠ-a utvrdile su i kako su zbog intenzivnog negativnog djelovanja čovjeka, stoke ili požara procesi podizanja pionirskih vrsta stalno prisutni u područjima Mediterana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:30