PISMO SOLIDARNOSTI

NAŠI UGLEDNI PISCI DALI PODRŠKU ŠTRAJKAŠIMA U ULJANIKU I 3. MAJU 'S vama je čitava Hrvatska, niste sami. Vaša borba je i borba za Europu u nestajanju'

 
 Danijel Bartolić / CROPIX

Ugledni hrvatski pisci Slađana Bukovac, Zoran Ferić, Nikola Petković, Nenad Popović i Milan Rakovac solidarizirali su se sa u subotu sa štrajkašima u Uljaniku i u 3. maju.

Podršku su im iskazali putem pisma u kojem navode da staju na stranu sindikalne borbe za gole plaće i za pravo na rad.

- S Vama, Trećemajci i Uljanikovci, stojimo svim srcem. Poštujemo Vašu borbu za dostojanstvo Vašeg rada, dostojanstvo Vaših obitelji i Vašeg položaja u društvu - poručuju im.

- Ne dajte se podijeliti, mi smo s Vama, s Vama je čitava Hrvatska. Ne dajte se podijeliti jer to žele drugi - žele da se svi osjećamo sami, ostavljeni bez obzira bili mi radnici, namještenici, mali poduzetnici, pisci... Ako imate osjećaj da ste prodani i prevareni, Vaša borba je to plemenitija jer ju ne vodite samo za Vas.

Vi svojim štrajkom zastupate poštenje koje, čini se, u našoj zemlji sve manje vrijedi. No, to nije sve što činite, vi istovremeno zastupate onu pravu Europu u nestajanju - Europu radničkih prava.

Niste sami. Pisci, učitelji, umjetnici, novinari, radnici dijele Vašu sudbinu tjeskobe kako će preživjeti narednih mjesec dana. Ne dajte se podijeliti, niste izolirani. Ključna riječ koja je ujedno i nasušno potrebna vremenu lišenom vrijednosti je solidarnost - poručuju, pa nastavljaju:

- Brodove ovdje gradimo od kad je svijeta i vijeka, a u modernija doba već više od stoljeća i pol. Brodograditelji su onaj humus hrvatskog urbaniteta koji je bitan za održanje kulture jednog naroda. Ako Nizozemska, Španjolska, Italija mogu održati i razvijati svoju brodogradnju, tko kaže da Hrvatska ne može? Hrvatska to mora, ako hoće zadržati europski kulturalni, gospodarski, društveni standard, ako kani opstati.

Hrvatska vlast se hvali kako je naša brodogradnja među četiri najveće u Europi i deset najvećih u svijetu. Ali ne da radnicima plaće?! Ako ova nomenklatura drži do sebe i Vas, zašto to ne čini? Ona tu slavnu brodogradnju jednostavno mora održati!

Ujedno, ovime pozivamo kolege pisce, umjetnike i radnike u obrazovanju i kulturi da u što većem broju podrže Vas, radnike štrajkaše Uljanika i 3. maja - stoji u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:45