ŽESTOKE REAKCIJE

NASTAVAK KAOSA NA HRVATSKIM STUDIJIMA Divjak reagirala na kaznenu prijavu protiv nje, studenti osuđuju 'Ribićevo politikanstvo'

Blaženka Divjak, Pavo Barišić
 CROPIX

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak reagirala je na jučerašnju kaznenu prijavu dekana Hrvatskih studija Pave Barišića. On je protiv Divjak podnio kaznenu prijavu zbog, kako navodi, 'kaznenog djela protiv službene dužnosti'.

Prijavu su podnijeli Općinskome državnom odvjetništvu u Zagrebu, a u njoj navode kako se osnovano sumnja da je "ministrica Divjak zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo opisano i kažnjivo po članku 291. stavku 1. Kaznenoga zakona".

Ministrici se stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija od 4. svibnja 2018. do 15. siječnja 2020. nije, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti, stoji u priopćenju s Fakulteta hrvatskih sudija.

Smatraju da je ministrica to bila dužna napraviti prema Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

"Umjesto da izvrši svoju zakonsku obvezu i time okonča postupak reakreditacije, ministrica je u dva navrata vršila pritisak na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje tražeći promjenu akreditacijske preporuke čime je narušavala ne samo autonomiju sveučilišta nego i zakonom zajamčenu neovisnost Agencije", tvrdi se u priopćenju koje je potpisao dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić.

Divjak: 'Moj je prvi cilj zaštita interesa studenata'

Divjak navodi da se radi o pokušaju pritiska i zastrašivanja.

'U trenutku kada inzistiramo na provođenju zakonom pripisane procedure osnivanja fakulteta, ovakav postupak tumačim kao pokušaj pritiska i zastrašivanja. Posebice kada se očekuje da se ustanova financira od strane poreznih obveznika i to bez mogućnosti bilo kakvog nadzora. U ovom cijelom procesu moj je prvi cilj zaštita interesa studenata i njihovog prava na kvalitetno obrazovanje', rekla je ministrica.

Iz Ministarstva su priopćili i kako je jučer Hrvatskim studijima poslana uputa kako bi se zaštitilo studente i poštovalo proceduru, a nakon koje je očito uslijedila kaznena prijava.

'Ovim putem Vas pozivamo da sukladno članku 8. Zakona o ustanovama (Narodne novine, broj: 76/93, 29/97, 47/99, 35/08, 127/19) dostavite Ministarstvu na prethodnu suglasnost akt o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

U slučaju da je akt o osnivanju Fakulteta sukladan sa Zakonom, Ministarstvo će povući žalbu na upis u sudski registar te je, nakon toga, sukladno članku 51. stavku 1. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (Narodne novine, broj: 123/03, 105/04, 174/04, 02/07-OUSRH, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14-O i RUSRH, 60/15-OUSRH i 131/17) potrebno podnijeti zahtjev za upis u Upisnik visokih učilišta Ministarstva, a kako bi visoko učilište moglo započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija.

Ako visoko učilište ne podnese zahtjev radi ocjene sukladnosti osnivačkog akta Fakulteta sa Zakonom, Ministarstvo će čekati ishod žalbenog postupka, odnosno Rješenje Visokog trgovačkog suda vezano uz upis Fakulteta u sudski registar.

Ovisno o ishodu žalbenog postupka Fakultet će biti dužan podnijeti zahtjev za ocjenu sukladnosti akta o osnivanju Fakulteta sa zakonom ili zahtjev za upis istoga u Upisnik visokih učilišta', stoji u uputi Ministarstva Hrvatskim studijima.

Studentski zbor: 'Sindikat pokušava unositi nemir u akademsku zajednicu Fakulteta hrvatskih studija'

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održao je jučer 5. sjednicu povodom medijskih konstrukcija glavnoga tajnika Velikoga vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Vilima Ribića.

Sindikat smatra da je situacija, u koju je sveučilište svojim nezakonitim postupanjem i zaobilaženjem ministarstva dovelo Hrvatske studije, ozbiljna. Ocjena je potkrijepljena podatcima da su Hrvatski studiji brisani iz registra kao odjel koji je bio sveučilišna podružnica, a nezakonit upis Fakulteta hrvatskih studija mogao bi biti izbrisan iz sudskog registra zbog žalbe koju je mjerodavno ministarstvo dužno podnijeti Državnom odvjetništvu jer je namjerno zaobiđeno. Istaknuto je i kako osnivački akt sadrži i ozbiljne nezakonitosti na koje je sindikat i prije upozoravao.

"Time bi Hrvatski studiji prestali postojati u bilo kojoj formi. Ova situacija pokazuje koliko su štetni svojevoljni i nezakoniti postupci sveučilišne uprave, odnosno pojedinih njegovih članova koji su u ostvarenju osobnih interesa. a pod krinkom zaštite nacionalnih vrijednosti i u oslanjanju na političke veze i utjecaje, kadri kršiti zakone ove zemlje na najgrublji način i dovesti u pitanje funkcioniranje cijele ustanove, radna mjesta svojih kolega, obrazovanje studenata", upozorio je Ribić.

Studentski zbor je na to reagirao pozvavši sve studente Hrvatskih studija da se ne obaziru na te i slične izjave Sindikata. Takve izjave, smatra Studentski zbor, pokušavaju unositi nemir u akademsku zajednicu Fakulteta hrvatskih studija.

Dodaju da su šokirani izjavom da bi Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu trebao „prestati postojati u bilo kojoj formi“. Ističu da za studente to nije trivijalno pitanje. Također se u priopćenju dodaje da studenti Fakulteta hrvatskih studija osuđuju politikantstvo Sindikata koji već godinama ometa reformu institucije Hrvatskih studija, koji su najprije unaprijeđeni u status odjela, a sada i u status Fakulteta hrvatskih studija i koji zauzima visoko mjesto na listi privlačnosti hrvatskih maturanata pri odabiru društveno-humanističkih studija.

Ističu i da je 'proturječno tražiti prestanak postojanja Fakulteta hrvatskih studija, ponajboljega društveno-humanističkoga visokog učilišta u zemlji, te istodobno licemjerno a priori spočitavati svaki pokušaj pozivanja na „prioritet [u] zaštiti prava studenata i tamo zaposlenih nastavnika'.

'Pozivamo Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu da nas podrži u obrani dostojanstva i interesa studenata Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Predlažemo Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu da traži podršku Hrvatskoga studentskoga zbora kako bi se studenti svih hrvatskih sveučilišta uključili u obranu digniteta i prava studenata Fakulteta hrvatskih studija', stoji u priopćenju Studentskog zbora Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:21