EPIDEMIJA

NASTAVLJA SE EPIDEMIJA: Šest novih oboljelih od ospica u samo 6 dana, obitelj iz okolice Koprivnice dobila je kaznu jer nisu cijepili svoje dijete

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

U samo šest dana u Zagrebu je registrirano šest novih slučajeva oboljenja od ospica. Iako je broj prijavljenih bio bitno veći, laboratorijski nalazi potvrdili su navedene slučajeve, što u ovom trenutku znači 16 soba.

S obzirom na to da je riječ o osobama koje su bile u socijalnim kontaktima, na poslu, s članovima obitelji, prijateljima, ali i u javnom prijevozu, može se očekivati da će ospice još neko vrijeme biti prisutne u Zagrebu.

- Od ukupnog broja oboljelih, njih 16, dvije osobe oboljele su u veljači i svibnju, a zarazu su stekle izvan zemlje (importirani slučajevi) i nisu je proširile na druge osobe. Krajem kolovoza i u rujnu oboljelo je još 14 osoba u Zagrebu te se prikupljaju epidemiološki podaci i poduzimaju protuepidemijske mjere. Kod oboljelih osoba kod kojih je rađena genotipizacija utvrđen je genotip D8 - rekli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Imunizacija

Treba naglasiti da od te dječje bolesti nisu oboljela djeca, nego je mahom riječ o osobama srednje životne dobi, a među oboljelima je i jedan učenik srednje škole.

- Cijepni obuhvati u Gradu Zagrebu su zadovoljavajući, 2018. godine cijepljeno je 95,8% djece u primovakcinaciji i 94,8% djece u revakcinaciji - naglašavaju iz HZJZ-a.

I dok je u Zagrebu u tijeku epidemija ospica, usred govora o važnosti cijepljenja obitelj iz okolice Koprivnice dobila je kaznu jer nisu cijepili svoje trogodišnje dijete iako je to propisano zakonom.

Obitelj je “razotkrivena” kada je inspektorica koja je obavila nadzor u pedijatrijskoj ordinaciji u Domu zdravlja u Koprivnici utvrdila da dijete nije cijepljeno protiv nijedne zarazne bolesti.

Dijete je, prema odredbama, trebalo biti “cijepljeno protiv bolesti izazvanih Haemophilus influenze tipa B; potom protiv difterije, tetanusa i hripavca u periodu navršenih dva mjeseca do 12. mjeseca; protiv dječje paralize do 12. mjeseca života; protiv ospica do navršenih 18 mjeseci; hepatitisa B do 12. mjeseca života”.

Majka djeteta rekla je na sudu da su odgovorni roditelji, ali da su odgađali cijepljenje dok ne budu propisno informirani i uvjereni da neće svoje dijete izložiti kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim rizicima. Navela je također da nisu antivakseri. To prekršajnom odjelu Općinskog suda u Koprivnici nije bilo dovoljno uvjerljivo pa su roditelji dobili kaznu od 300 kuna.

Inače, riječ je o članku 77 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07) u kojem stoji da “kada se obvezna mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti odnosi na maloljetnu osobu, novčanom kaznom u iznosu od 2.000 kuna kaznit će se za prekršaj roditelj, odnosno skrbnik, ako ne izvrši obvezu imunizacije protiv bolesti utvrđenih Programom obaveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi”.

Kršenje prava

To znači da inspekcija tada pokreće prekršajni postupak, a roditelji mogu biti ili oslobođeni kazne ili mogu proći s opomenom. Isto tako, kazna se može umanjiti ili u nekim slučajevima mogu platiti baš onu koja je propisana zakonom.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Marija Gabelica Šupljika kaže da ne može govoriti o konkretnom slučaju, ali da se na tu temu načelno može reći kako prema UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta države stranke priznaju djetetu pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja i obvezuju se da će nastojati osigurati da niti jednom djetetu ne bude uskraćeno njegovo pravo na korištenje zdravstvenih usluga, što uključuje i imunizaciju protiv uobičajenih dječjih bolesti.

Stoga smatraju da roditeljsko odbijanje cijepljenja djeteta, ako nisu utvrđene kontraindikacije za to, jest kršenje prava djeteta.

- U prekršajnom postupku koji protiv njih bude pokrenut zbog odbijanja cijepljenja, na temelju odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, roditelji podmire propisanu novčanu kaznu, ali ni nakon toga ne cijepe dijete. Prema tom zakonu, neopravdano uskraćivanje cijepljenja djetetu kažnjava se novčanom kaznom od 2000 kuna. Nije nam poznato koliko je takvih kazni izrečeno i s kojim iznosima. Smatramo da je takva praksa nezadovoljavajuća jer je, čak i ako roditelji budu kažnjeni, djetetu i dalje bez opravdanih zdravstvenih razloga uskraćeno pravo na cijepljenje - zaključuje Gabelica Šupljika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:42