SAVJET HNB-A

Nastavlja se gospodarski rast u Hrvatskoj: Realni BDP porastao u prvom tromjesečju ove godine

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.06.2016. u 17:00

Zagreb, 160615.
Hotel Sheraton.
Konzultantska tvrtka PwC Hrvatska, uz pokroviteljstvo Europske komisije, organizirala je konferenciju Dvije godine u EU - Kako zatvoriti financijsku konstrukciju u projektima i financiranim iz EU fondova.
Na fotografiji: Boris Vujcic guverner Hrvatske narodne banke.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Realni BDP u prvom je tromjesečju ove godine porastao za 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a pokazatelji za početak drugog tromjesečja ukazuju na nastavak rasta BDP-a, ističu u srijedu iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju sa sjednice bančinog Savjeta. 

Kako se navodi u priopćenju, Savjet HNB-a na sjednici je razmotrio najnovije gospodarske i novčane pokazatelje, prihvatio godišnje izvješće o prošlogodišnjem radu središnje banke, razmotrio izvješće o radu Hrvatskog novčarskog zavoda u 2015. godini te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

"U prvom tromjesečju 2016. realni BDP porastao je za 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, čemu je pridonio rast domaće potražnje, dok je izvoz stagnirao. Pokazatelji za početak drugog tromjesečja ukazuju na nastavak rasta BDP-a", ističu iz središnje banke.

Dodaju kako je godišnji pad potrošačkih cijena u travnju ostao nepromijenjen u odnosu na ožujak i pad je iznosio 1,7 posto, a na mjesečno kretanje inflacije u travnju snažno je utjecalo smanjenje cijene prirodnog plina (pad za 18,1 posto).

"Monetarna politika zadržala je ekspanzivan karakter, čemu je pridonijela druga strukturna obratna repo operacija HNB-a održana u svibnju. Pozitivna kretanja ostvarena su kod bankovnog kreditiranja, pa su u prva četiri mjeseca 2016. plasmani domaćim sektorima porasli uslijed povećanog kreditiranja poduzeća, ali i jače izraženog sezonskog prirasta kreditiranja stanovništva. Gotovinski fiskalni podaci ukazuju na nastavak fiskalne konsolidacije u prvom tromjesečju 2016. godine", naglašavaju iz HNB-a.

Kako ističu, izmjenom Odluke o obveznoj pričuvi iz osnovice za obračun pričuve isključuju se sredstva primljena od Europskog investicijskog fonda, Europskog fonda za jugoistočnu Europu i Fonda za zeleni rast jugoistočne Europe.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici dao i pozitivna rješenja na zahtjeve nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija za izdavanje prethodne suglasnosti o imenovanju članova uprave.

Tako će u Primorskoj banci d.d., Rijeka član uprave i nadalje biti Anto Pekić, a kao novi član uprave pridružit će mu se Goran Brajdić. U Sberbank d.d., Zagreb još jedan mandat kao član uprave dobio je Igor Repin, a u Štedbanci d.d., Zagreb član uprave postaje Ante Babić. U Zagrebačkoj banci d.d., Zagreb funkcije članova uprave preuzimaju Claudio Cesario, Stefano Gison i Albert Angersbach, a u Raiffeisen stambenoj štedionici d.d., Zagreb Tomislav Matić i Sonja Skobe.

UniCredit S.p.A., Milano dobio je suglasnost Savjeta HNB-a za stjecanje kvalificiranog udjela koji čini više od 50 posto kapitala Zagrebačke banke, navodi se u priopćenju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo