SMIJU LI ŽUPANI ODBIJATI SUSRETE S PREDSJEDNIKOM?

NASTAVLJA SE PRLJAVA KAMPANJA Lokalna vlast pod HDZ-om bojkotirat će Josipovića?

Prijedlog iz HDZ-a već su poslušali virovitički župan Tolušić i gradonačelnik Zaprešića Turk
 Bruno Konjevic / CROPIX

Kad predsjednik Ivo Josipović bude dolazio na neki događaj ili manifestaciju u vašu jedinicu lokalne samouprave, morate ga bojkotirati. Ne smijete mu biti domaćini, u protivnom ćete snositi posljedice.

Tako glasi naredba koju je Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, kako doznajemo, ovih dana uputio HDZ-ovim gradonačelnicima i načelnicima po Hrvatskoj.

Regionalni razvoj

Ta je naredba, međutim, zatekla dobar dio HDZ-ovaca, a posebno napomena o posljedicama, jer je Brkić, kako tvrde naši izvori iz stranke, onima koji ga ne poslušaju zaprijetio da bi čak mogli ostati bez stranačkih iskaznica.

Brkićevu naredbu o bojkotu Josipovića među prvima su, čini se, poslušali Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, te Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan.

Njih se dvojica nisu odazvali pozivu predsjednika Josipovića na okrugli stol o nacrtu prijedloga Zakona o regionalnom razvoju.

“Smatramo da je taj susret organiziran isključivo u svrhu predizborne kampanje gospodina Josipovića i stoga mi u tome ne želimo sudjelovati”, naveli su Turk i Tolušić u priopćenju koje je HDZ medijima poslao u petak navečer.

“Da je Ivo Josipović kao predsjednik Republike uistinu vodio brigu o regionalnom razvoju i ukupnom gospodarskom napretku, bavio bi se njime tijekom svog mandata, a ne tek sada na kraju kada grčevito, koristeći sva sredstva, pokušava izboriti novi mandat.”

Josipović se od početka mandata puno više bavio svojim rejtingom, nego, na primjer, kreditnim rejtingom države ili katastrofalnom gospodarskom situacijom za koju je suodgovoran” stoji u HDZ-ovu priopćenju u kojemu Željko Turk i Tomislav Tolušić zaključuju kako “ova i ostale takozvane inicijative predsjednika Josipovića nisu ništa drugo već dio takozvane tematske pretkampanje koju provodi na račun poreznih obveznika”.

Izbjegavanje susreta

A nakon Turka i Tolušića iz HDZ-a bi mogle uslijediti još neke inicijative protiv Josipovića. Doznajemo da je ovih dana savjet iz vrha stranke dobio i gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli.

U HDZ-u pričaju kako je Cappelli dobio naputke da ne ide na otvaranje tradicionalnog festivala klasične glazbe “Osorske glazbene večeri” na kojem se očekuje i dolazak predsjednika Josipovića.

Umjesto toga, uputili su ga da tamo pošalje neku zamjenu pa bi domaćin predsjedniku vjerojatno mogla biti Cappellijeva zamjenica Ana Kučić.

Slične instrukcije, kažu naši izvori iz stranke, dobio je i Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog i član Predsjedništva HDZ-a. On bi, navodno, trebao izbjeći predsjednika tijekom manifestacije kojoj je Josipović pokrovitelj.

Nedostatak sredstava

Naime, predsjednik je prihvatio supokroviteljstvo nad obilježavanjem 200. godišnjice rođenja pisca Ivana Mažuranića pod nazivom “Ban i rođendan”, 11. kolovoza 2014.

U HDZ-u se priča kako je vodstvo stranke od Butkovića navodno čak tražilo da Josipoviću uputi dopis da se manifestacija otkazuje zbog nedostatka sredstava.

No, kako je jedan takav događaj teško otkazati, a ni Ured predsjednika zasad nije dobio nikakvu informaciju o otkazivanju, vjerojatnije je očekivati da će i Butković pribjeći nekoj zamjeni.

Stoga neće biti iznenađenje bude li Josipoviću tog dana, umjesto Butkovića, domaćin dogradonačelnik Velimir Piškulić.

Što se tiče HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, doznajemo da će se HDZ-ovci kampanjom aktivnije početi baviti teko od sredine kolovoza.

Naime, vodeći ljudi stranke, kako doznajemo, planiraju otići na dvotjedni godišnji odmor, i to odmah nakon obilježavanja obljetnice Oluje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:28